AP tek kullanımlı plastiklerin kullanılmasını yasaklayan yeni yasayı onayladı

174

Avrupa Parlamentosu (AP) çarşamba günü tabak, çatal, bıçak, kaşık, pipet ve kulak çöpü gibi tek kullanımlı plastiklerin kullanılmasını yasaklayan yeni bir yasayı onayladı.

Bunun sonucunda Avrupa Birliği (AB) içerisinde 2021’e kadar bir dizi ürün yasaklanmış olacak. Bu ürünler arasında tek kullanımlı plastik çatal, bıçak, kaşık, tek kullanımlık plastik tabaklar, plastik pipetler, plastikten yapılmış kulak çöpü, plastik balon sapları, parçalanabilir plastik ve gıda kutuları ve genişletilmiş köpük polistiren bardaklar bulunuyor.

Üye ülkeler plastik şişelerin %90 toplanma hedefini 2029’a kadar koydu. Plastik şişelerin geri dönüşümün %25’inin ve %30’unun 2030’a kadar tamamlanması gerekiyor.

Avrupa Parlamentosu’ndan yapılan basın açıklamasına göre onay ayrıca özellikle tütünde ‘kirleten öder’ başvurusunu güçlendirerek üreticilerin sorumluluğunu artırıyor.

Bu yeni rejim, balıkçıların değil imalatçıların denizde kaybolan ağların toplanma maliyetleri karşılamalarının sağlanması için balık malzemelerine de uygulanacak.

Yasa son olarak plastik kaplar, ıslak mendiller ve sıhhi pedlerle birlikte sigaraları plastik filtrelerle sokağa atmanın çevreyi olumsuz etkileyeceğini belirten uyarı etiketlemenin zorunlu olduğunu söylüyor.

Yasa tasarısına AB bakanlarıyla birlikte toplam 560 milletvekili lehte, 35 aleyhte oy verdi; 28 milletvekili de çekimser kaldı.

Milletvekili Frédérique Ries (ALDE, BE), bu yasanın çevrenin hasar faturasını 2030’a kadar Avrupa’da tahmini plastik kirlilik maliyeti olarak 22 milyar avro azaltacağını söyledi.

Ries, “Avrupa’nın şimdi avunacağı ve uluslararası düzeyde teşvik edeceği bir yasal modeli vardır. Bu yasa gezegenimiz için gereklidir” dedi.

Avrupa Komisyonu’na göre deniz kirliliğinin %80’inden fazlası plastik oluşturuyor. Bu yeni yasayı kapsayan ürünler, tüm deniz kirliliği malzemelerinin %70’ini oluşturuyor. Çözülürlüğü düşük oranda olan plastik, Avrupa Birliği ve dünya genelinde, denizlerde, okyanuslarda ve plajlarda görülüyor.

Plastik kalıntısı, deniz kaplumbağası, fok, balina ve kuş, ayrıca balık ve deniz kabuklusu gibi deniz canlılarında, dolayısıyla insan gıda zincirinde bulunuyor.