Brexit Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Üs Bölgelerini Nasıl Etkileyecek?

146

Avrupa Birliği’nden çıkmaya hazırlanan İngiltere, parlamentoda iki kez reddedilen Brexit anlaşmasının en çok tartışılan maddelerinden biri olan İrlanda sınırı konusunu tartışıyor. Ancak İngiltere’nin benzer bir sorunla karşılaşacağı bir yer daha var, o da Kıbrıs Rum kesimi.

İngiltere, Kıbrıs Rum kesiminde askeri yerleşkelere ek olarak 11 bin kişinin yaşadığı ve “Egemen Üs Bölgeleri” olarak adlandırılan bölgelerin kontrolunu elinde bulunduruyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in AB’yle vardığı ve parlamentoda iki kez reddedilen Brexit anlaşması uyarınca bu toprakların bir gümrük anlaşması uyarınca AB’ye bağlı kalması gerekiyor.

Ancak aralarında verimli tarım bölgelerinin de bulunduğu bu üs bölgeleri, İngiltere’nin AB’den anlaşmasız ayrılması halinde hukuki bir belirsizlikle karşı karşıya kalabilir. İngiltere ve Kıbrıs Rum kesimi arasında ikili bir düzenleyeme gidilmesi de söz konusu değil.

Kıbrıs Rum kesiminin bu bölgesinde yaşayan çiftçiler belirsizlikten şikayetçi. Hristos Misos, “Kimse bizi bilgilendirmiyor. Ürünlerimizin Avrupa’ya gitmesi için gümrük vergisi ödemek zorunda kalacak mıyız? Bize ne olacak, bilmiyoruz” diyor.

İngiltere’nin kontrolundaki bu bölgeler AB kanunlarına tabi değil, ancak Kıbrıs Rum kesiminin AB’ye dahil olduğu 2004’ten itibaren gümrük birliği kuralları gümrüklerde, katma değer vergisinde, tarımda ve balıkçılıkta uygulanmaya başlandı.

Kıbrıs Rum kesimi yönetimi sözcüsü Prodromos Prodromou İngiltere’nin AB’den anlaşmasız ayrılması halinde ticarette zorunlu gümrük denetimi uygulamasına gidilmesi gerekebileceğini kaydetti.

İngiliz askeri üslerininse “özel durum” oluşturduğunu belirten sözcü şu anda genel mutabakat kapsamında bir anlaşmamız var. Belki bu protokol temelinde müzakereler yapılarak bir çözüm yolu bulunur” dedi.

İngiltere’ye ait bu askeri alanlar iki ana bölgeye ayrılıyor. Batıda kıyı kenti Limasol yakınındaki Ağrotur Üssü ve doğuda turizm cenneti Aya Napa kasabası arasında kalan Dikelya.

Denizaşırı İngiliz toprakları kategorisinde bulunan bu bölgeler İngiltere’nin Orta Doğu’da askeri gücünü yansıtması açısından Londra için önem taşıyor.

Bu bölgede yaşayanlar Brexit’in olası etkisi konusunda yetkililerle irtibata geçmediklerini söylüyor. Kıbrıslı Rumlar “Egemen Üs Bölgeleri” statüsü sebebiyle bazı kısıtlamalra tabi tutulan mülklerinin gelecekte ne olacağı konusunda endişeli.

Üst düzey AB yetkilileri konunun hukuki açıdan karmaşık olduğunu ancak temel hedefin buradaki bölgenin olumsuz etkilenmemesini, malların denetime tabi tutulmamasını sağlamak olduğunu söylüyor.

İngiltere’nin Kıbrıs Rum Kesimi temsilciliği yaptığı açıklamada, Londra’nın Brexit’ten bir anlaşmayla çıkması halinde bu bölgelerde yaşayan insanların günlük hayatlarında değişiklik olmayacağını, Brexit anlaşmasının İngiltere’nin bu bölgelerdeki mevcut anlaşmalarını değiştirmeyeceğini bildirdi.

Açıklamada “Anlaşmasız Brexit halindeyse Kıbrıslı ortaklarımızla benzer bir anlaşmaya varabileceğimize eminiz” ifadeleri kullanıldı.

Üç yıl önce yapılan referandumla AB’den çıkma kararı alan İngiltere, ayrılığın tarihi ve koşuları konusunda hala uzlaşmaya varmış değil.

İngiltere’nin 29 Mart olan AB’den çıkma tarihi geçen hafta AB tarafından ertelenmişti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit anlaşmasını üçüncü kez parlamento karşısına çıkarmaya hazırlanıyor.

Voa