Britanya Avrupa Bakanı Sir Alan Duncan, ülkesinin Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde sondaj çalışmalarinda bulunması ile ilgili planlarına karşı olduğunu belirtti.
Duncan, Britanya’daki Kıbrıs Federasyonu Başkanı Hristos Karaolis’in Duncan’ın Kıbrıs’ın MEB’i ile ilgili yaptığı ve tepkiler yaratan açıklamaları üzerine gönderdiği bir mektuba yanıt verdi.
Duncan, mektubunda, ülkesinin Türkiye’nin sondaj planlarına karşı açık ve net bir şekilde görüşünü ifade ettiğini söyledi.
Britanyalı Bakan, şahsen Türkiye’nin Britanya Büyükelçisi ile görüştüğünü; görüşme sırasında Ankara’nın planlarından dolayı yaratılan gerginliğin sona ermesi için çağrı yaptığını Britanya’nın Ankara Büyükelçisi de Türkiye Dışişleri Bakanlığına da benzeri bir çağrıda bulunduğunu belirtti.
Avrupa İşlerden Sorumlu Bakan, ülkesinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi doğal zenginliğini kullanma hakkını tanıdığını tekrarladı “yaratılan durumun çözümlenmesi amacıyla uluslararası hukuk temelinde bir diyalog sağlanması gerektiğini; şiddet, militarizasyon veya zorlama ile çözüm olmayacağını söyledi.