Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçen Çarşamba günü her yıl 24 Nisan’da “Ermeni soykırımı anma günü düzenlenmesi” kararı alması iki ülke ilişkilerinde gerilimi arttırdı.
TBMM’nin ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen “NATO Parlamenter Asamblesi 99. Rose-Roth Semineri ve Akdeniz-Orta Doğu Özel Grubu Ortak Toplantısı” Fransa ile Türkiye arasındaki gerilimi ortaya koydu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Fransa’ya yönelik sert sözler sarf etmesi üzerine salondaki Fransız parlamenterler toplantıyı terk etti.
Antalya’da NATO Parlamenter Asamblesi toplantısında Fransa’ya yönelik ilk tepkiyi TBMM Başkanı Mustafa Şentop, açış konuşmasıyla gündeme getirdi.
Şentop, “Siyasi kaygılarla gündeme getirildiği aşikar olan, devlet ciddiyetinden uzak bu girişim asılsız ve hukuki dayanağı olmayan bir iddia aracılığıyla tarihin siyasallaştırılmasından başka bir amaca hizmet etmemektedir. Fransa Cumhurbaşkanı’nın bu dayatmacı kararı aynı zamanda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Fransız Anayasa Mahkemesi içtihatlarını yok sayarak kendi vatandaşlarının da ifade özgürlüğünü kısıtlamaktadır” dedi.
Meclis Başkanı, Fransa’nın tarihindeki olaylar itibariyle öncelikle kendisini sorgulaması gerektiğini belirterek, “Fransız dostlarımıza da bir tavsiyem var. Sömürgecilik dönemini, Cezayir’de yaşananları, 100 günde 800 bin insanın yok edildiği Ruanda Soykırımı konusunda Fransa’nın kamuoyuna ikna edici bir açıklama yapması hususunda inisiyatif alınız ve bunu yapmadan da başka memleketlerin tarihini politik gerekçelerle manipüle etmeyiniz. Türkçe’ye ‘Sorgu’ adıyla çevrilen, Henri Alleg’in La Question adlı kitabına Jean Paul Sartre’ın yazdığı önsözü bir kez daha okuyunuz” diye konuştu.
https://www.amerikaninsesi.com/a/t%C3%BCrkiye-fransa-n%C4%B1n-24-nisan-karar%C4%B1na-tepkili/4872904.html
https://www.dw.com/tr/frans%C4%B1z-parlamenter-soyk%C4%B1r%C4%B1m-tart%C4%B1%C5%9Fmas%C4%B1n%C4%B1-sosyal-medyaya-ta%C5%9F%C4%B1d%C4%B1/a-48311263