Rum lider Nicos Anastasiades, Avrupa Birliği – Arap Ligi ortaklık toplantısının önemli bir dönüm noktası olduğunu, ortak bölgedeki çok yönlü sıkıntıları giderme, barış, güvenlik, istikrar ve ekonomik büyümeyi teşvik etme çabalarına katkı için stratejik ilişkilerin onaylanmasını vurgulamakta olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği – Arap Ligi Ülkeleri ilk genel kurul oturumunda konuşan Anastasiades, terörizm, bölgesel ihtilaflar, insani krizler, göç, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi ve iklim değişikliği gibi geleneksel sıkıntıların, istikrarsız ve de üzücü olarak, ihtilafların tüm bölgede ağır basan karakteristik bir küresel kaynak olduğuna dikkat çekti.
Bu zirvenin ve kabul edilecek olan deklerasyonun daha güçlü bir ortaklık için gerekli ve uygun bir açıklama ve kendilerinin bu anlamda bir taahhüdü olacağını ifade edenAnastasiades,, Suriye’de savaşın bitecek gibi olmadığını, ISIS ve diğer terörist grupların zayıflatılmış olabileceğini ancak şüphesiz ortadan kalkmadıklarını ve savaşın, fazlasıyla yükü omuzlayan Ürdün, Mısır ve Lübnan gibi komşu ülkeler üzerindeki derin etkisinin devam ettiğini anlattı; “Bizim sürekli desteğimize ihtiyaçları vardır” şeklinde konuştu.
Anastasiades, “Diğer anlaşmazlıklar ahlaki değerlerimizi sınayan çok kötü insani krizlerle sonuçlandı. Yemen’de bu dünyanın yıllardan beri gördüğü en kötü şiddetle sonuçlandı. Stockholm Anlaşması’nı memnunlukla karşıladık; ancak uygulanmasındaki zorlukların farkındayız. Bu anlaşmazlığa bir son verilmesi için başka adımlar da gereklidir” dedi.
Anastasiades,insani göç krizi ve mülteci akışına da değindi; bunun nedeninin sürekli istikrarsızlık kaynağı olduğunu, hızlı demografik değişiklikler ve ağır ekonomik ve sosyal baskılar yarattığını vurguladı.
“Bu sorunlara etkili bir çare bulabilmek için bu sorunların kökenine inerek ortak mücadele etmek gerekir” diyen Anastasiades, terörizm konusunda da, terörizmin herkesin hayatını etkilediğini, radikal aşırı güçlerin Avrupa’da ve Arap dünyasında asimetrik tehditler getirdiğini söyledi; Mısır’ın bunun sıkıntılarını yaşamaya devam ettiğini, ortak ve koordineli çabanın zorunlu olduğunu kaydetti.
Anastasiades, konuşmasına şöyle devam etti:
“Filistin sorunu çözümsüz dururken bölgede refah ve istikrardan söz edemeyiz. Hedef, Haziran 1967’den beri işgal edilmiş topraklar üzerinde, başkenti Doğu Kudüs olan egemen, uygulanabilir ve sürekli bir Filistin devletinin kurulması, tüm komşu ülkelerle barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayabilmek olmalıdır.”
“Biz Filistin uzlaşması ve Gazze’deki hassas ve gergin ortam için başarılı bir sonuç istiyoruz ve umuyoruz. Bu kararlı bir ileriye dönük adım olacaktır.”
Anastasiades,, bu ortak sıkıntıları ve tehditleri aşmanın tek yolunun birlikte hareket etmek olduğuna işaret etti; ortak bir müdahalenin altını çizen temel ilkelerin, uluslararası hukuka uymak, insan haklarına saygı ve teşvik, devletlerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına saygı ve iyi komşuluk ilişkileri olduğunu, çabalarının güven, dayanışma ve ortak sorumlulukla desteklendiğini belirtti.
Anastasiades, Kıbrıs’ın bu çabalara güçlü biçimde inandığını, komşularla bugün orada olan Yunanistan, Mısır, Ürdün, Lübnan ve Filistin gibi ülkelerle ortak işbirliği yaratılarak sinerjiler kurulmakta olduğunu söyledi.
Anastasiades, “Vizyonumuz daha istikrarlı ve refahı olan bir bölgede olmaktır. Bunun için ortak ilgimiz olan güvenlik, enerji, iklim değişikliği gibi birçok konuda, olumlu bir gündemimiz vardır. Doğu Akdeniz ve Orta Doğu bölgesinde bulunan ülkelerin küresel bir ‘sıcak nokta’ olarak sınıflandırılmakta ve iklim değişikliği konusunda oldukça hassas olarak değerlendirilmektedir” dedi.
Katılımcılara, iklim değişikliği ve etkilerini düzeltme konusunda uluslararası bir girişimi üstelenecek, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu bölgesinde çalışmaları koordine edecek bölgesel bir girişim sunan Anastasiades, “Bu vizyonu, daha sonra bir Uluslararası Konferans düzenleyerek çevre, tarım, turizm ve sağlık gibi sektörlerde iklim değişikliğini hafifleterek bir bölgesel Faaliyet Planı’yla ileriye taşımaya hazırız” dedi.
Anastasiades, bu girişimin devam eden disiplinli araştırmalarla destekleneceğini, iklim değişikliğiyle ilgili sorunlara Pratik çözüm için ulusal ve bölgesel ortakların bilim esaslı Pratik çözümleri tartışabileceği bir platform olan ‘diyalog forumu” oluşturulacağını anlattı.
Anastasiades, bu çalışmanın hem Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi hem de Paris Anlaşması’nın uygulanmasın yenilikçi ve önemli bir bölgesel katkı olarak hizmet vereceğini vurguladı.
——
Anastasiades,, AB – Arap Ligi Zirvesi Genel Kurulunda Türkiye’nin ihlallerine değindi
Mısır’ın Şarm El-Şeyh beldesinde düzenlenen AB – Arap Ligi Zirvesi Genel Kurulu çalışmaları sırasında konuşan Nikos Anastasiades, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyetinin egemenlik hakları ve ülkenin Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) gerçekleştirdiği ihlallerine değindi.
Anastasiades konuşmasında bölgede istikrarsızlık koşullarına değinerek bölgenin karşı karşıya bulunduğu kışkırtmaların sadece toplu ve etkili önlemlerle göğüslenebileceğini dile getirdi.
Anastasiades bölgede mevcut istikrarsızlıkların ve çatışmaların hâkimiyetinin sürdüğünü söyleyerek, kendisinin “hala Türk müdahalesi ve bölünmesinden, egemenlik haklarının çiğnenmesinden acı çeken bir ülkeden gelen” bir kişi olarak bu ihalelerin neden olduğu sonuçları çok iyi bildiğini söyledi.
Anastasiades, “bu yasa dışı, çağ dışı ve istikrarsızlık durumlarına karşı sıkı bir şekilde çalışmaktayız ve hedefimiz Türk işgalinin sona ermesi ve Kıbrıs sorunun çözümüdür”.
“Sadece barış, uluslararası hukuka saygı aracılığıyla halkımızın refahını başarabiliriz” diye konuştu.
————
Anastasiades Sisi AB-Mısır ilişkilerinin kurulmasına katkılarından dolayı Kıbrıs’a teşekkür etti
Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi, Avrupa Birliği (AB) ve ülkesi arasında ilişki kurulmasına katkılarından dolayı Nicos Anastasiades’e teşekkür etti
AB-Arap Ligi Zirvesi için Mısır’ın sayfiye kenti Sharm el Sheikh’e giden Anastasiades, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi tarafından kabul edildi. Anastasiades basına açıklamasında, Mısır Cumhurbaşkanı’nın iklim değişikliği girişimine tam destek verdiğini bildirdi. Görüşmeyi samimi ve verimli olarak niteleyen Nicos Anastasiades, Zirve’de görüşülecek tüm konuları ve ayrıcı ikili ilişkileri ele aldıklarını söyledi.
Anastasiades, Cumhurbaşkanı Sisi’nin Kıbrıs’ın, ülkesiyle AB arasında ilişki kurulmasına yardımlarından ve Avrupa Konseyi Başkanı’nın Mısır’a ilk ziyaretini gerçekleştirmesinden dolayı samimi bir şekilde teşekkür ettiğini belirtti.
Nicos Anastasiades, “O tarihten itibaren ilişkiler önemli ölçüde gelişmiştir ve şimdi biz, Cumhurbaşkanı Sisi’nin Kıbrıs’ın katkılarıyla yapılacak olan bir toplantı olarak nitelediği AB-Arap Ligi Zirvesi’ne katılıyoruz” dedi.
Anastasiades’e göre Mısır Cumhurbaşkanı enerji ve güvenlik ve özellikle her ülkenin egemenlik haklarının korunması için karşılıklı işbirliğine ilgi duyduğunu tekrarladı.
5 Mart’ta Mısır Dışişleri Bakanı’nın Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini ve var olan işbirliği alanlarında sonraki adımlar üzerinde görüşmeler yapılacağını duyuran Nicos Anastasiades, Cumhurbaşkanı Sisi’ye iklim değişikliğiyle ilgili girişimi hakkında bilgi verdiğini, Kıbrıs’ın bölgesel işbirliğinin merkezi olacağını, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’nun hâlihazır da iklim değişikliğinin etkileriyle karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.
Anastasiades, bu girişimin AB ve Arap Ligi devletleri tarafından destekleneceğine inandığını belirtti ve Kıbrıs’ın güvenilir bir ortak olduğunu kaydetti.
Zirve pazar günü öğleden sonra başladı. Katılımcılar Pazar akşamı bir çalışma yemeğine katıldılar. Pazartesi günü Anastasiades Suudi Arabistan Kralı, Filistin Cumhurbaşkanı, Kuveyt Emiri ve Lübnan Başbakanı’yla ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.