Avrupa Komisyonu Baş Sözcüsü Schinas: Kıbrıs’ın AB içerisinde bir çözümün yararına makzimalize edilecek muazzam imkânları vardır

183

Avrupa Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas,Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nin (AB) modern bir üyesi olduğunu ve maksimize edilmesi halinde çözümün yararına olacak muazzam imkânları bulunduğuna dikkat çekti.

Avrupa Komisyonu’nun vatandaşları çerçevesinde Avrupa’nın Geleceği için diyaloglar konulu etkinlik cuma günü Lefkoşa’da Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu Temsilciliği’yle Basın ve Halkla İlişkiler Ofisi tarafından düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Schinas, Kıbrıs sorununa çözümün bir Avrupalı çözüm olması gerektiğini vurguladı ve Kıbrıs’ın Arap Dünyası ve Avrupa Birliği arasında bir köprü rolü bulunduğuna işaret etti; Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nın ilk AB-Arap Birliği Zirvesi’ni düzenlemedeki rolünü övdü.

Konuşmasında Türkiye’den de söz eden Margaritis Schinas, Türkiye’nin gerçekten zor bir komşu olduğunu söyledi; “Terörizm, göç krizi ve güvenlik alanlarında işbirliği yapıp bir arada olarak Ankara’yı istikrarlı bir şekilde AB yolunda tutmak gerekmektedir” dedi.

Schinas, bugüne kadar AB kurumlarının, basit ifadeyle, AB’ni vatandaşlara tanıtmada başarısız olduklarını ifade etti: “AB bizim ailemizdir, bizim kalkanımız ve mızrağımızdır, uzak bir mesafede bürokratik bir sistem değildir” şeklinde konuştu.

Avrupa Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas, hemen hemen herkesin birbiriyle savaştığı bir kıtada, Avrupa’da en uzun süren barışı yaşadıklarını, sekiz kez yaşam standını yükseltmeyi başardıklarını ve dahası AB’ni yumuşak bir güç olarak tanıtmayı başardıklarını anlattı.

Schinas, Avrupa Birliği’nin ABD’nin ticaret, güvenlik ve uluslararası ilişkiler alanında bıraktığı boşluğu kapatması ve yumuşak bir güçten fazlası haline gelmesi gerektiğini kaydetti.

Margaritis Schinas, ekonomide, istihdamda, yeşil enerji ve sürdürülebilir gelişmede var olan sıkıntılardan, ayrıca Mayıs’taki AB seçimleri öncesinde aşırı popülist ve kimlik politikalarının artmasında söz etti.

Avrupa Komisyonu’nun siyasi kampanyalara dâhil olmadığını ancak sahte haberler yayınlandığında yanıt verme sorumluluğu olduğunu belirtti.

Schinas, bazı kişilerin aşırı popülist olduklarına ve AB’ni yıkmak istediklerine dikkat çekti; en son bu olduğunda savaş alanlarında ölen, fırınlarda yakılanlar için yas tuttuklarını hatırlattı; aşırıcılığa izin verecek, nefretin üstün geleceği yetkide olmadıklarını söyledi.

Tüm hükümetlerin, milletvekillerinin, belediyelerin, çiftçilerin, sivil toplumun Brüksel’le Avrupa seçmenleri arasındaki boşluğa köprü olmaları gerektiğini vurguladı.

Göç krizine değinen Schinas, 2015’in ikinci yarısında, İkinci Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana Avrupa’da en büyük nüfus hareketini yaşadıklarını, kriz yönetiminin bir çözüm olmadığını, Afrika gibi ülkelerden göç eden insanların kendi ülkelerinde kalmaları, eğitim ve iş sahibi olmaları için cesaretlendirilmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Schinas, Avrupa Birliği’nin istenmesi halinde göç dalgalarıyla ilgili olarak Kıbrıs’a daha fazla yardım edecek sistemlere sahip olduğunu da kaydetti.

Basın ve Enformasyon Dairesi (PIO) Müdürü Sophie Michaelides de yaptığı konuşmada, PIO’nun yararlı bilgi ve bağlantıların bulunabileceği bir sayfa oluşturacağını bildirdi.

Kha