Avrupa Komisyonu Enerjiyle ilgili Uluslararası İlişkiler ve Genişleme Birimi Başkanı Anne-Charlotte Bournoville, Avrupa Birliği’nin (AB) Doğu Akdeniz’de enerji arayışlarının ‘güçlü bir inananı’ olduğunu belirtti.
Lefkoşa’da yer alan bir konferansta konuşan Bournoville, bölgedeki doğal gaz keşiflerini ‘oyun değiştirici’ olarak tanımladı; keşiflerin Kıbrıs, İsrail ve Mısır için bu doğal gaz miktarlarının bir bölümünü ihraç etme potansiyeli yaratacağını bildirdi.
‘Kuzey Denizi’nden Doğu Akdeniz’e; Hidrokarbon kaynakları potansiyelinin azamisi için İşbirliği’ konulu Uluslararası Petrol ve Gaz Üreticileri Derneği konferansında konuşan Anne-Charlotte Bournoville, Avrupa Birliği’nin yıllardan beri Doğu Akdeniz’deki gazın güçlü bir inananı ve güçlü bir destekleyicisi olduğunu kaydetti.
AB 2014’te enerji güvenliği stratejisinde Doğu Akdeniz gazı’nı, Güney Gaz Koridoruyla birlikte çeşitlilik stratejisinin ana unsurlarından biri yaptıklarını anlatan Bournoville, Kıbrıs’ın Aphrodite, Glaucus ve Calypso, Mısır Zhor gibi keşiflerinin bölgedeki ülkeler için enerji güvenliği ihtiyaçlarını çözmek ve bölgesel işbirliğinde katalizör olmada fırsatlar yarattığını, birlikte işbirliği yapıp çalışarak rekabet edilebilirliği sağlayabileceklerini söyledi.
Enerji Bakanı George Lakkotrypis de konuşmasında, Aphrodite’in keşfinden sonra Kıbrıs’ın tamamlanması 24 ay sürecek bir geniş araştırma programına hazırlanmakta olduğunu duyurdu.
Lakkotrypis şöyle devam etti:
“Şu ana kadar elde ettiğimizden daha fazla keşifler olacağını umuyoruz.”
“Aphrodite’le ilgili hükümet, bu gazı boru hattıyla Idku’ya aktarmak için kullanma lisanları verilmesinin ardından, gaz alanının konsorsiyumuyla bir gelişim planı üzerinde anlaşma sürecindedir.”
“Kıbrıs’ta bir LNG tesisi inşa edilebileceğini veya yüzen bir LNG olabileceğini ifade eden Bakan, fizibilite çalışması AB tarafından finanse edilen East Med boru hattı projesinde iddialı olduklarını belirtti.
Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki yasa dışı faaliyetleriyle ilgili olarak da Lakkotrypis, Ankara’nın davranışlarının artmakta olduğuna işaret etti.
Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin haklarını koruduğu söylemini kabul etmeyen Lakkotrypis, Ankara’nın kıt’a sahanlığı görüşüne göre Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında paylaşılacak bir gaz alanı kalmadığını kaydetti.
Enerji Bakanı, “Bu yorumu kabul edersek Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden geriye %31 kalacak. Bu aynı zamanda şu ana kadar yapılan tüm keşifler farklı ülkelere düşecek” şeklinde konuştu.
İsrail’in Kıbrıs Büyükelçisi Samy Revel yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ın kendilerinin AB içerisine en yakın komşuları olmakla kalmayıp doğal gaz gelişiminde de doğal ortakları olduğunu bildirdi.
Kıbrıs’taki son keşiflerin, İsrail, Mısır ve diğer ülkelerin keşifleriyle birlikte bölgedeki büyük projeleri haklı gösterecek bir depo oluşturduğunu belirten Revel, ülkesinin, Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki faaliyetlerini ciddi endişeyle izlediğini tekrarladı.
Mısır’ın Kıbrıs Büyükelçisi Mai Taha Khalil, ülkesinin büyük bir gaz ve petrol altyapısı olduğuna dikkat çekti ve “Kısa süre içerisinde Mısır ve Kıbrıs arasında bir boru hattımız olacak” dedi.
Büyükelçi Khalil, Mısır’ın vizyonunun daha fazla yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji aktarımı olduğunu ifade etti.
Kıbrıs’taki Yunan diplomatik misyonun Başkan Vekili Ioannis Mallikourtis de, Enerji Bakanı’nın Türkiye’nin Kıbrıs’ın MEB’ndeki yasa dışı davranışlarıyla ilgili yorumları uygun buldu ve Yunanistan’ın, Türkiye’nin yasa dışı faaliyetlerine karşı hedefli tedbir kararlarını bütünüyle desteklediğini duyurdu.
Mallikourtis, Kıbrıs ve İsrail’deki keşiflerin bölgesel işbirliği için katalizör rol oynayacağını, Yunanistan’ın da bölgesel bir merkez olarak hareket edeceğini söyledi.