AB liderler zirvesi (17-18 Ekim 2019) Türkiye-Kıbrıs kararları (orijinal metin-english)

178

AB liderleri, Türkiye ile ABD arasında Suriye’deki harekata ara verilmesiyle ilgili yapılan anlaşma konusunda temkinli bir açıklama yaptı. Ortak açıklamada harekata son verilmesi çağrısı yinelendi.

Brüksel’de yapılan (17-18 Ekim) iki günlük Avrupa Birliği (AB) zirvesinde bir araya gelen liderler, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri harekâtı na ara vermesi sonrasında bir ortak açıklama yaptı.

AB Konseyi’nin açıklamasında, “AB Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’de kabul edilemez şekilde insanların acı çekmesine neden olan, IŞİD ile mücadeleyi sekteye uğratan ve Avrupa’nın güvenliğini ağır bir şekilde tehdit eden tek taraflı askeri eylemini kınar” denildi.

AB açıklaması Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmayla askeri harekâtın 120 saatliğine durdurulacağının ve Kürtlerin güvenli bölgeden çekilmesiyle sonlandırılacağının bildirilmesi sonrası geldi.

“AB Konseyi bu akşam askeri operasyonu durdurma konusunda yapılan ABD-Türkiye açıklamasını not eder” denilen ortak açıklamada 28 üye ülkenin liderleri “Türkiye’nin askeri eylemlerine son vermesi, askerlerini geri çekmesi ve uluslararası insani hukuka saygı göstermesi” çağrısında bulundu.

AB Konseyi’nin konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceği de vurgulandı.

İşte Türkiye ve Kıbrıs kararları…

IV. ENLARGEMENT
5. The European Council will revert to the issue of enlargement before the EU-Western Balkans
summit in Zagreb in May 2020.

V. TURKEY
6. The European Council endorses the Council conclusions of 14 October 2019 on North East
Syria.

7. The EU condemns Turkeyʼs unilateral military action in North East Syria which causes
unacceptable human suffering, undermines the fight against Daʼesh and threatens heavily
European security. The European Council notes tonightʼs US-Turkey announcement on a
pause for all military operations. It again urges Turkey to end its military action, to withdraw
its forces and to respect international humanitarian law. Following the Council conclusions of
14 October 2019, it recalls that Member States have decided to halt arms export licensing to
Turkey.

8. The European Union remains engaged in its efforts towards effectively addressing the serious
humanitarian and refugee crisis in the light of evolving needs, including by supporting those
Member States that are facing the most serious challenges in terms of migratory flows in the
Eastern Mediterranean.

9. The European Council will remain seized of this matter.

VI. ILLEGAL DRILLING ACTIVITIES

10.The European Council also endorses the Council conclusions of 14 October 2019 on Turkeyʼs

illegal drilling activities in Cyprusʼ Exclusive Economic Zone and reaffirms its solidarity with

Cyprus.

11.The European Council will remain seized of this matter

https://www.consilium.europa.eu/media/41123/17-18-euco-final-conclusions-en.pdf

————

AB Konseyi 14 Ekim sonuçlarını onayladı

AB Konseyi’nin ilk günü (Perşembe günü) çalışmalarının ardından yayımlayan sonuç belgesinin 9. Paragrafına göre, AB Zirvesi’nin 14 Ekim tarihinde AB Dışişleri Bakanlarının Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesindeki  faaliyetleri ile ilgili kararlarını onayladı ve Kıbrıs’a yönelik desteğini teyit etti.

Ortak açıklamaya göre, “Avrupa Konseyi kuzey Suriye ile ilgili 14 Ekim 2019 tarihli sonuçlarını onayladı; Avrupa Birliği’nin Avrupa güvenliği için tehdit yaratan Türkiye’nin Suriye’deki tek yanlı operasyonu kınanıyor” denildi.

AB, ayrıca Türkiye’nin askeri operasyonlarına son vermesi, askerlerini bölgelerden geri çekilmesi ve uluslararası insani hukuka saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Yayımlayan belgede, Avrupa Birliği’nin göç meselesinin daha verimli bir şekilde ele alınması amacıyla yapılan çalışmalarına devam edeceği ve Doğu Akdeniz bölgesindeki göç akışından dolayı oluşan sorunlarla karşı karşıya kalan ülkelere desteğini teyit etti.

Liderler, “sondaj çalışmaları” konusu ile ilgili sonuç belgesindeki 9. paragrafta; AB Dışişleri Bakanlarının 14 Ekim 2019 tarihindeki Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesindeki  sondaj faaliyetleri ile ilgili kararlarını onayladı ve Kıbrıs’a yönelik desteğini teyit etti”.

Bu arada Rum hükümet sözcüsü Prodromos Prodromou, Zirveden önce açıklamada bulunarak, Nikos Anastasiades`in Zirve çerçevesinde Avrupalı liderlerle yapacağı görüşmeler sırasında Türkiye`nin Kıbrıs`ın MEB`indeki  sondaj çalışmaları hakkında bilgilendireceğini söyledi.

Sözcü, Anastasiades`in Avrupalı lideleri ayrıca, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında ve BM Genel Sekreteri`nin müzakerelerin yeniden başlaması için üstlendiği girişime atıfta bulunacağını belirtti.

—————–

AB’den Türkiye’ye kınama: Anlaşmayı not ettik, tek taraflı harekat durmalı

Brüksel’de AB Liderler Zirvesi’nde bir aya gelen üye ülke devlet ve hükümet başkanları, Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili sonuç bildirgesi yayımladı. Harekatın kınandığı bildirgede ayrıca Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında varılan anlaşmayı “not ettik” ifadesi yer aldı.

AB liderleri, iki günlük zirve için dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplandı. Gündemde İngiltere’nin Birlik’ten ayrılması (Brexit), bütçe tartışmaları ve mülteciler konusunun yanı sıra Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde 8 gündür devam eden harekatı ve Kıbrıs açıklarındaki sondaj çalışmaları vardı.

ABD-Türkiye arasında Suriye’nin kuzeyinde anlaşmaya varılmasının ardından, gece geç saatlerde basınla paylaşılan bildiride “AB, Türkiye’nin Suriye’nin kuzey doğusundaki tek taraflı askeri harekatını kınıyor.” denirken, harekatın, Avrupa güvenliğini ve IŞİD ile mücadeleyi tehdit ettiği vurgulandı.

“AB Konseyi, tüm askeri harekatlara ara verilmesine ilişkin ABD-Türkiye açıklamasını not eder.” denilen bildirgede, Birlik’in Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin gelişmeleri takip etmeye devam edeceği kaydedildi.

“Silah ihracatının askıya alındığını hatırlatıyoruz”

Bildirgede, üye ülkelerin, 14 Ekim tarihindeki AB Dış İlişkiler Konseyi’nde konuya ilişkin alınan kararları onayladığı belirtildi.

Türkiye’ye yeniden askeri harekatına son vermesi, birliklerini geri çekmesi ve uluslararası insani hukuka uyması çağrısında bulunuyoruz. 14 Ekim’deki Konsey kararlarının ardından üye ülkelerin silah ihracatını askıya aldığını hatırlatıyoruz.

Liderler, ayrıca ‘AB’nin ciddi boyuttaki göçmen kriziyle mücadele etmeye devam edeceği, bu konuda üye ülkeleri de desteklemeyi sürdüreceği’ mesajını verdi.

AB liderleri Güney Kıbrıs’la birlik mesajını tekrarladı

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleriyle ilgili de 14 Ekim’deki AB Dış İlişkiler Konseyi’nde alınan kararların onaylandığı belirtilen bildirgede, AB’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile birlik içinde olduğu vurgulandı.

Euronews

https://www.dw.com/tr/abden-anla%C5%9Fmayla-ilgili-temkinli-a%C3%A7%C4%B1klama/a-50881827