Ergin Yıldızoğlu
Başbakan Boris Johnson 28 Ağustos günü Kraliçe’den parlamentoyu beş hafta askıya almasını istedi. Kraliçe, bu öneriyi kabul etti. Geçerken not edelim, Kraliçeyi suçlamanın bir anlamı yok. Eğer Kraliçe kabul etmeseydi, parlamentodan güvenoyu almış bir hükümetin başbakanının isteğini geri çevirmiş, teorik ve tarihsel olarak parlamentoyu karşısına almış olacaktı.
Parlamentonun, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinden çıkması için son tarih olan 31 Ekim’den iki ay önce, beş hafta askıya alınması, anlaşmasız ayrılma olasılığını daha da arttırdı.
Bu karar, İrlanda barış sürecinden, Birleşik Krallığın birliğinin geleceğine kadar birçok soruyu gündeme getirdi ve Financial Times’in hukuk konuları editörü David Allen Green’in deyimiyle bir “anayasal krize” giden yolu açtı.
‘Sürekli siyasi kriz’
Brexit referandumu gündeme geldiğinden bu yana İngiltere siyasi yaşamı adet birbiri ardına gelen olaylarla ilerleyen ‘sürekli bir siyasi krize’ girmişti.
Birçok gözlemci uzunca bir süredir, hükümetin, Brexit sorunları yüzünden ‘normal’ çalışma düzenini kaybettiğinden yakınıyordu.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49524072