Rum Dışişleri Bakanı Christodoulides: Temel sorunumuz Türkiye’nin MEB’deki faaliyetlerine son verdirmek ve en kısa sürede müzakereleri başlatmaktır.Fransız Büyükelçi Troccaz’dan Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

136

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, hükümetin temel sorununun şimdiki koşullarda Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde faaliyetlerini sona erdirmek ve Kıbrıs sorununa en kısa zamanda çözüm bulunması için müzakereleri Crans-Montana’da kaldığı noktadan başlatmaya yönelik gerekli koşulları yaratmak olduğunu vurguladı.

Lefkoşa’da Fransa’nın Ulusal Gün’ü dolayısıyla Fransız Büyükelçiliği’nde çarşamba günü düzenlenen bir resepsiyona Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades’i temsilen katılan Christodoulides, Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisinde başlattığı sondaj faaliyetinden iki ay sonra Kıbrıs’ın doğusunda ikinci bir sondaj faaliyetine girişmesinin, Uluslararası Hukuk ve BM Deniz Hukuku’na göre Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını sürekli ihlalinin tırmandırılması olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’inde Türkiye’nin tüm uluslararası toplum tarafından kınanan yasadışı faaliyetlerinin bölgede istikrarı bozduğunu ve Doğu Akdeniz’de enerji umutlarını etkileyen olumsuz bir amaç olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, Fransa hükümetine somut ve kesin desteğinden, egemenlik haklarının uygulanmasında Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dayanışmasından dolayı teşekkür etti.

Dışişleri Bakanı, “Kıbrıs sorununu, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonla, Birleşmiş Milletler (BM) kararları, Avrupa Birliği (AB) ilkeleri, değerleri ve müktesebatı esasında, Kıbrıs sorununu çözmek için harcadığımız çabalara Fransa Cumhuriyeti’nin gösterdiği ilgi ve uzun süreli destekten derin memnuniyet duymaktayız dedi.

Christodoulides, maalesef Türkiye diyalogla bir araya gelmek yerine yeni bir oldubitti yaratmaya çalışarak uluslararası hukuku ihlal etmeye devam ettiğini belirterek, Avrupa Birliği ve uluslararası toplum tarafından, Türkiye’nin, yasadışı faaliyetlerine son vermesi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını kullanmaya ve karasuları içerisinde doğal kaynaklarını araştırmasına saygı göstermesi çağrılarını göz ardı ettiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı şöyle devam etti:

“Maalesef belirttiğimiz isteğimize rağmen, müzakereleri başlatma çabalarımız henüz sonuç vermemiştir. Bununla birlikte bu gelişmeden ötürü meydana gelecek hayal kırıklığı bizi cesaretsiz kılmıyor. Aksine bizi, tüm Kıbrıs halkının faydasına olmayacak şimdiki kabul edilmez durumun ortadan kaldırılmasına götürecek özlü bir diyaloğun başlatılması gerektiği için kararlılığımızı güçlendiriyor.”

“Tek ve açık hedefimiz ve umudumuz gerçekten bağımsız ve egemen, her türlü üçüncü bir ülkeye bağımlılıktan uzak, modern bir şekilde Avrupa Birliği Müktesebatı içerisinde uyumlu olacak, tüm Kıbrıslıların, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin barış içinde bir arada yaşanabilecek bir Avrupa devleti oluşturmaktır.”

Resepsiyonda görev süresi bir süre sonra sona erecek olan Fransa Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Büyükelçisi Rene Troccaz da, ülkesinin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne olan güçlü dayanışmasını vurguladı.

Büyükelçi Troccaz, Kıbrıs’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u, Lefkoşa’da Ocak 2019’un sonunda yapılan MED 7 Zirvesi’nde kabul ettiğini, Macron’un bu görüşmede en açık biçimde, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dayanışmasını ve egemenliğine taahhüdünü belirttiğini anlattı; “Bu Fransa’nın değişmez görüşüdür Bizim için Kıbrıs, Avrupa Birliği içerisinde bir ortak ve bir müttefiktir” dedi.

Ülkesinin Kıbrıs’ta bir çözüm için çabaları desteklediğini ifade eden Büyükelçi Troccaz, “Bu vesile ile çözüm için çalışan Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklere yönelik görüşlerimiz süreklidir. Bizim için adil bir çözüm Birleşmiş Milletler kararlarına uyumlu ve AB Müktesebatına saygılı olmalıdır” şeklinde konuştu.

Fransa’nın Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün tutuculuktan değil adada güvenliğin sağlanması için Kıbrıs’ta kalmasını istediğini ifade eden Rene Troccaz, bu yıl Fransa-Kıbrıs dostluğunun güçlendiğinin teyit edildiğini söyledi; iki ülke arasında resmi düzeyde yapılan birçok ziyaretten söz etti.

Büyükelçi Troccaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İşbirliğimiz aktif olarak gelişmektedir. TOTAL gibi Fransız yatırımcılar Kıbrıs’a gelmekte veya durumlarını güçlendirmektedir.”

“Savunmada işbirliğimiz önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Bu işbirliği eşit muamele halinde devam etmektedir. Bu iki ülkenin ortak niyetidir. Son iki yıldan beri yapmakta olduğumuz budur.”

Tekrar söz alan Dışişleri Bakanı Christodoulides, Kıbrıs ve Fransa arasındaki yüksek ve mükemmel düzeydeki ilişkilerin, ayrıca ikili, Avrupa ve çok yönlü düzeyde işbirliğinin tamamıyla tatmin edici olduğunu vurguladı.

Kıbrıs ve Fransa arasında güvenlik ve savunma alanındaki ilişkilere değinen Christodoulides, bunları mükemmel olarak tanımladı; iki ülkenin bu ilişkileri daha da artırmayı istediğini belirtti.

Kıbrıs ve Fransa’nın Akdeniz’deki ve Ortadoğu’daki gelişmelerle ilgili aynı endişeleri, bölgenin tamamı için barış, güvenlik ve istikrar için aynı vizyonu paylaştıklarına dikkat çeken Nikos Christodoulides, Fransa’yı Kıbrıs’ın Avrupa Birliği içerisinde ve ötesinde yakın bir ortak ve müttefik olarak tanımladı; iki ülkenin işbirliğinin de enerji alanında kayda değer sonuçlar ürettiklerine işaret etti.

Dışişleri Bakanı, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji planları ve Fransız şirketi TOTAL’la işbirliği şüphe götürmeyecek şekilde iki ülke arasındaki ilişkiler için yeni umutların kapısını açmıştır. Ortak arzu, bölgede enerji gelişmelerinde Fransız varlığının salt bizim ortak menfaatimize değil Avrupa’nın enerji güvenliğine de hizmet edecektir.”

Kha