Märkische Oderzeitung:AB Balkan ülkelerine inandırıcı ve ulaşılabilir hedefler sunmak zorunda

153

AB’ye katılmak isteyen ülkeler ekonomik gelişme ve sosyal istikrar sağlamayı umuyor. Peki, Sırbistan’dan, Kosova’ya, Arnavutluk’a kadar bu ülkelerdeki demokratikleşme isteği ve hukuk devleti yapısı ne durumda?”

Polonya’nın Poznan kentindeki Batı Balkan zirvesinde, Avrupa Birliği’nin genişlemesi ele alınıyor. Märkische Oderzeitung’da, AB’ye üye olmak isteyen Batı Balkan ülkelerinin demokratik değerleri ne kadar benimsedikleri irdeleniyor.

“AB’ye katılmak isteyen ülkeler ekonomik gelişme ve sosyal istikrar sağlamayı umuyor. Peki, Sırbistan’dan, Kosova’ya, Arnavutluk’a kadar bu ülkelerdeki demokratikleşme isteği ve hukuk devleti yapısı ne durumda? Halihazırda Polonya, Macaristan ve Romanya’daki durum AB’yi hayli zorluyor. Brüksel, bu bölgede sürekli huzursuzluklar ve güvenlik politikaları açısından riskli bir durum istemiyorsa, Avrupa’nın güney doğusuna inandırıcı ve ulaşılabilir hedefler sunmak zorunda. Yeni bir genişlemeden kaçış muhtemelen mümkün olmayacak. Öyleyse bu duruma Birlik içinde de dışında da çok iyi hazırlanılmalı.”

Dw