28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkede 23-26 Mayıs günleri gerçekleşen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılım 40 yıl sonra ilk kez artış gösterdi ve yüzde 50’nin üzerine çıktı.
Katılımın artmasında aşırı sağın yükselişinden duyulan endişenin yanı sıra iklim ve çevre konusunda artan duyarlılıklar ve AB’yi geleceklerinin önemli bir parçası olarak gören gençlerin payı var. Ancak belki de en önemli gerekçe 2009 Lizbon Antlaşması sonrası AP’nin artan gücü, yapılan kanun ve düzenlemelerdeki ağırlığı ile 550 milyon Avrupalının günlük hayatını etkileyen kararlar alabilmesi oldu.
Sağlıktan çevreye, tüketici haklarından kişisel verilerin korunmasına pek çok alanda AP, Avrupalı olmanın avantajlarını arttırmayı başarabildiğini gösterdi. İşte 2014-2019 döneminde AP sayesinde Avrupa vatandaşlarının hayatını kolaylaştıran somut birkaç örnek:
Daha ucuz iletişim
Haziran 2017 itibarı ile 28 Avrupa ülkesi vatandaşı diğer üye ülkelerde bulunduğu zaman içerisinde cep telefonunu kendi ülkesindeki tarife ile kullanabiliyor. İnternet verisi, arama, SMS bunların tümü sanki kişi ülkesinden çıkmamış gibi aynı ücrete tabi oluyor.
Bu durum tüm vatandaşların daha fazla iletişim içerisinde kalabilmesine, özel kişilerin ve şirketlerin masraflarında ciddi tasarruflar yapabilmesine olanak sağladı.
Ayrıca 15 Mayıs 2019’dan başlayarak AB içerisindeki tüm aramaların dakikası en fazla 19 cent olacak şekilde sınırlandırıldı.
https://tr.euronews.com/2019/05/28/avrupa-parlamentosu-avrupalilarin-hayatini-son-bes-yilda-nasil-etkiledi