AB Komiseri Avramopoulos: AB Türkiye’ye açık mesaj gönderdi ama sondaja karşı tedbir düşünmüyor

170

AB Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopoulos, Avrupa’nın Türkiye’ye net mesajlar gönderdiğini ancak Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki yasadışı sondajla bağlantılı henüz tedbirler düşünmediğini söyledi.

Demokratik Seferberlik Partisi Başkanı Averof Neofytou’yla düzenlediği ortak basin açıklamasında, herhangi bir tedbirden kaçınılacağını, sağduyu ve aklın üstün geleceğini umduğunu belirtti.

“Avrupa açık mesajlar göndermiştir ancak tedbirlere bakacak noktaya henüz gelmedik. Ben tedbirlerden kaçınılacağına, sağduyu ve aklın üstün geleceğine inanmak istiyorum” diyen Avramopoulos, “Türkiye’nin Avrupa perspektifinin anahtarı genelde Kıbrıs sorununun çözülmesi ve ortaya çıkacak konuların halledilmesi olacaktı” şeklinde konuştu.

Avrupa’nın Türkiye’yle ilişkilerinin Kıbrıs’taki gelişmelerin nasıl olacağıyla oldukça fazla belirtildiğine dikkati çeken Komiser Avramopoulos, Komisyon Başkanı’nın ve Avrupa Parlamentosu dahil tüm kurumların ifade ettikleri gibi Avrupa’nın görüşünün net olduğunu, konunun uluslararası ve AB hukuku rehberliğinde çok taraflı diplomasiyle halledilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin Avrupa ailesine katılmak istediğini ve kapının kapalı olmadığını vurgulayan Dimitris Avramopoulos, Türkiye’nin anahtarı elinde tuttuğunu, uygulamada bir AB üyesi devlet olan Kıbrıs Cumhuriyeti’yle ilişkileri nasıl anladığını ispatlaması gerektiğini ifade etti.

Avramopoulos, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin politikalar geliştirirken adadaki tüm vatandaşların, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrısı Türklerin çıkarlarına hizmet etmeyi amaçladığını çok iyi bildiğini söyledi.