AP Raportörü Piri: AB Konseyi Türkiye’ye insan hakları konusunda baskı yapmak için Gümrük Birliği’nin modernleştirilmesini kullanmalıdır

116

Avrupa Parlamentosu (AP) Raportörü Kati Piri, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin vize serbestisi ve gümrük birliğinin modernleştirilmesini Türkiye’ye karşı insan hakları konusunda baskı yapmak için kullanmaları gerektiğini belirtti.

Türkiye’yle ilgili son ilerleme raporunu sunan Piri, “Bu Parlamento’da Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olacağına inanan tek bir kişi yoktur” dedi.

Kati Piri, Türkiye’de hukukun üstünlüğünün ve insan hakları durumunun bozulmasından söz etti; Kavala ve Demirtaş davaları ve Alman gazetecileri örneklerini vererek karşıt görüşlü kişilerin, gazetecilerin ve muhalefet yöneticilerinin tutuklandığını anlattı.

“Kötü beter oldu” diyen Kati Piri, hedefin üyelik müzakerelerinin üstüne bir çizgi çekmek, aynı zamanda vatandaşlara da yardım etmek olduğunu; basit güç ayırımının (yargı, yasama ve yürütme) yeni anayasada olmamasından dolayı Avrupa Parlamentosu için bir kırmızı çizgi olduğunu vurguladı.

Raporda “müzakere sürecinin resmen durdurulması” çağrısı yapıldığını, ilgili komitede büyük çoğunlukla oylandığını, genel kurulda da bunun olacağını ifade eden Piri, EPP ve aşırı sağ grubun adaylık statüsünü geri almak ve sonlandırmak için bir değişiklik talep ettiğini, bunun onaylanmayacağını umduğunu kaydettti.