Alman basını…Almanya Avrupa politikasında harekete geçmeli

180

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Avrupa için önerdiği reformlar , Alman basının öne çıkardığı yorum konuları arasında yer alıyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa Birliği reformlarıyla ilgili son çağrısına Alman hükümetinin gösterdiği tepkiyi eleştiriyor:

“Federal Hükümet Macron’un önerilerine bağlayıcılıktan uzak onay verdi. Berlin bu kez içeriği zayıf kalmış basmakalıp sözlerle geçiştirmemeli. Almanya değişiklik olsun diye bir defa da doğru tepki gösterip kendi görüşlerini tartışmaya açarak reform gönüllüsü olduğunu belli etmeli. İç ve dış tehditler nedeniyle yol ayrımına gelen Avrupa’nın en kalabalık nüfusa ve en güçlü ekonomiye sahip ülkesi sadece tepki vermekle kalmayıp aktif şekilde ortak geleceğe götüren yolu göstermeli. Kuşkusuz Macron gibi Berlin’in yapacağı her önerinin beğenilmeyeceği de eşyanın tabiatındandır. Alman hükümetinin Avrupa politikasında harekete geçmesi için zaman gelmiştir.”

Die Welt gazetesinin yorumunda ise şu satırlar gözümüze çarptı:

“Macron’un önerilerinden bazıları yararlı, diğerleri ise Schengen bölgesinin korunmasına yönelikti. Rekabetin düzenlenmesi ve devlet güdümündeki endüstri politikası hakkındaki görüşleri ise Macron liberalizmi ile çelişiyor. Macron’un bütün önerilerinin kabul edilmesi tıpkı ülkesinde olduğu gibi Avrupa Birliği’nde de kırtasiyeciliğin artmasına yol açar. Ne kadar özgürlükçü görünse de Macron için hiçbir şey devletin mutlak üstünlüğü kadar önemli değildir. Fransa Cumhurbaşkanı’nın kısmen önem verilmesi gereken çağrılarına rağmen karşısında liberal dengeyi sağlayacak aktörlerin bulunması gerekir. Britanya üstlenemeyeceğinden bu görev Almanya’ya düşüyor. Ancak Berlin’in şimdilik buna niyetli olduğu söylenemez.”

Dw