AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs’la tam dayanışma içinde olduğunu belirtti.
Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) sondajını görüşen Avrupa Parlamentosu oturumunun kapanış konuşmasını yapan Mogherini, Kıbrıs sorununu Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde çözmenin, sadece sondaj faaliyetleri için değil, Kıbrıs’ın kendisi, Avrupa Birliği ve bütün bölge için ezber bozmak olacağını, sondajın karşı yöne giden bir hareket olacağını ve yaptırımların Birleşmiş Milletlere yardımcı bir araç olduğunu belirtti.
Yüksek Temsilci, “Benim için en önemli unsur olan, üye ülkelerimizden biri, Kıbrıs için birlik içinde olduğundan dolayı hepinize teşekkür ederim. Bu birlik gereklidir çünkü sürekli dışardan ve de içerden deneniyor” dedi.
Mogherini “Ve birlikte olmak temel bir unsurdur, eğer haklar, üye ülkelerimizden birinin egemenliği ihlal edilmişse ve bu da Türkiye’nin sondaj faaliyetlerinde temel bir gerçekliktir. Avrupa Birliği’nin geri kalanı sadece dayanışma göstermek için değil dayanışma içinde hareket etmek için de bir araya gelmelidir. Bundan dolayı tüm bu yıllar içerisinde üye ülkelerimizden biri olan Kıbrıs’la sürekli temas ve koordinasyon içinde olmak ve tepki vereceğimiz şekli tasarlamak ve Kıbrıs’la tepkimizi şekillendirmek benim için anahtardır.”
Bundan sonra ne olacağıyla ilgili olarak da Federica Mogherini, “Sistemimiz şimdi kuruldu ve şimdi üye ülkeler ve ben, sağlam yasal esaslar üzerinde incelenecek kişilerin ve kuruluşların isimlerinin sunulmasını bekliyorum. Biliyorsunuz bizim yaptırım sistemimiz, onların karşı başvurusu durumunda mahkeme kararının test edilmesine karşı çıkılması gereken unsurlar temelindedir. Dolayısıyla üye ülkeler şimdi kişilerin ve kuruluşların isimlerini sunacaklar. Bunlar üye ilkelerin kendileri tarafından Konsey Prosedürü aracılığıyla incelenecek ve fikir birliğiyle Konsey başka adımları benimsemeye gidecek şeklinde konuştu ve şöyle devam etti:
“Dolayısıyla benim sonrası için beklediğim budur. Bu hızlı veya yavaş gidebilir, çeşitli kurumlara ve genelde ortama bağlıdır.”
“Belirtmek istediğim şudur ki – Başında da belirttiğim gibi, yaptırımlar ve yaptırımlara başlanmasının yapısı baskı yapılması için bir araçtır, bir değişikliğe çalışmak ve neden olmaktır. Burada amaç davranışı değiştirmek, sondajı durdurmak ve – birçoğunuzun bunun altını çizmemenize şaşırdım – Kıbrıs sorununa çözümde gerçek anlaşmayı bulmada BM’ye yardım etmektir. Bu böyle olacaktır: Avrupa Birliği içerisinde birleşik bir Kıbrıs. Bu bir ezber bozan olacaktır, sadece sondaj faaliyetlerinde değil Kıbrıs’ın kendi için Avrupa Birliği için ve bölge için.”
——————
Mogherini: Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini amaçlayan çözüm müzakerelerinin acilen başlaması gereklidir
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB28 Dışişleri Bakanları’nın Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) sondaj çalışmalarına karşı yaptırım kararlarıyla ilgili Avrupa Parlamentosu oturumunda yaptığı konuşmada, adayı yeniden birleştirmek amacıyla önemli çözüm müzakerelerini acilen başlatmak gerektiğini belirtti.
Yüksek Temsilci şöyle dedi:
“Bu Parlamento’da zamanında yapılan bir toplantı. Bana, size sadece Komisyon tarafından değil aslında Konsey tarafından da yaptığımız çalışmaları anlatmak için iyi bir fırsat veriyor. Geçen pazartesi günü Dışişleri Konseyi’nde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondajlarına karşın kısıtlayıcı tedbirleri kabul ettik.”
“Bu karar şimdi bireylerin ve kuruluşların Kıbrıs’ın karasularında, Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde ve kıt’a sahanlığındaki izinsiz sondaj faaliyetlerinden sorumlu olmalarını sağlıyor.”
“Buraya nasıl geldiğimizi hatırlayacaksınız. mayıs başında Türkiye Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne ilk sondaj gemisini, haziran’da da bir başkasını göndermişti.”
“Ta başında konu üzerinde Avrupa Birliği’nin ortak görüşü vardı. Her şeyden önce en üst düzeyde, Avrupa Konseyi’yle birlikte Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları dâhil Kıbrıs’la tam bir dayanışma içinde hareket ettik.”
“Geçen Temmuz’da Konsey, ilk tepki olarak Türkiye’yle Kapsamlı Hava Ulaşım Anlaşması’yla ilgili müzakereleri askıya aldı ve Komisyon’un 2020 için Türkiye’ye üyelik öncesi yardımı azaltma önerisini uygun buldu.”
“Konsey Temmuz’da Komisyon’dan ve Dış Faaliyet Hizmeti’nden Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine devam etmesi durumunda amaçlı tedbirler için daha fazla görüş üzerinde çalışmasını istedi.”
“Türk mevkidaşlarımızla her düzeyde sürekli temaslarımız oluyor, Türk tarafına hızını düşürmesi için mesajlar gönderiyoruz.”
“Hal böyleyken Türkiye faaliyetlerine devam etme kararı aldı ve hatta daha da ileri gitti, Kıbrıs’ın bir AB şirketler konsorsiyumuna izin verdiği bölgeye, Blok 7’ye gitti.”
“Bu hafta sınırlayıcı tedbirler almaya böyle geldik.”
“Biz her zaman olduğu gibi, yaptırımların az veya çok olacağı anlamında, olay yerindeki gelişmelere ya da aslında denizdeki gelişmelere bağlı olarak kademeli ve ölçülü bir yaklaşım benimsedik.”
“Ve her zaman olduğu gibi bunlar amaçlı tedbirlerdir. Dolayısıyla izinsiz sondaja dâhil olan bireyleri veya kuruluşları hedefleyeceklerdir.”
“Hedefimiz gerginliği yatıştırmak ve Kıbrıs’ın egemenliğine ve egemenlik haklarına uluslararası hukuka uyumlu bir şekilde saygı gösterilmesi gerektiğine açıklık getirmektir.”
“Aynı zamanda, adanın yeniden birleşmesini, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği içerisinde yeniden birleşmesi için iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon zemininde özlü müzakerelere başlanması acilen gerekmektedir.”
“Avrupa Birliği bu konuda iki Kıbrıs liderinin (Nikos Anastasiades ve Mustafa Akıncı) ve Birleşmiş Milletler çalışmalarını tamamen desteklemektedir. BM Genel Sekreteri’nin (Antonio Guterres’in) 25 Kasım’da Berlin’de bir araya gelecekleri akşam yemeğini, bunun Kıbrıs sorunu için bir çözüme yönelik sonraki adımlar üzerinde kararların alınacağı önemli bir fırsat olmasını bekliyoruz.
“Avrupa Birliği her zaman bu çabalara, adımlara ve çeşitli aşamalara eşlik ediyor ve biz tüm enerjimizle ve harekete geçirebileceğimiz kaynaklarımızla bunu yapmaya, çözüm için BM çalışmalarına eşlik etmeye, Kıbrıs’ın egemenliğine ve egemenlik haklarına saygı gösterilmesine açıklık getirmeye devam edeceğiz ve Avrupa Birliği her zaman bunları savunmak için birlikte hareket edecek ve her zaman Türk mevkidaşlarını sakinleşmeye davet edecek ve değişik ortamlarda çalışacaktır.”