Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Genel Sekreteri Kornelios Korneliou, Kıbrıs’ın, görevine 1 Aralık’ta başlayacak olan yeni Avrupa Komisyonu’nun görevini yerine getirerek Avrupa vatandaşlarını ülkelerinde ve genelde Birlik içinde güvenli hissetmelerini ve endişelerini etkin biçimde gidermelerini beklediğini söyledi.
Kıbrıs Haber Ajansı’na (KHA) açıklamalarda bulunan Kornelios Korneliou, “Değişmesi gereken şeylerin değişmemesini kaldıramayız. Önümüzde büyük sıkıntılar vardır. Bir üye ülke, gezegenimizin, özellikle Avrupa Birliği’nin bugün karşı karşıya kaldığı göç kriziyle, iklim değişikliğiyle ve tüm diğer sorunlarla tek başına baş edemez” şeklinde konuştu.
Korneliou, Avrupa Birliği, Avrupa vatandaşlarını endişelendiren sorunlar üzerinde daha kararlı ve daha az içine dönük olması gerektiğine, iklim değişikliği ve çok taraflılık konularında liderliği üstlenmesi gerektiğine işaret etti; bunun bu konuları etkin biçimde halletmek için tek yol olduğunu belirtti.
Avrupa İşleri Genel Sekreterliği’nin, Kıbrıs’ın Birliğe üyeliğinden 15 yıl sonra oluşturulmasını yorumlaması istenen Korneliou, “Yatay koordinasyonun faydalarını anlamamız 15 yılımızı aldı. Tabii ki bunu 2004’te yapamamamızın nedenleri vardır” dedi ve Kıbrıs’ın Birliğe siyasi düşüncelerle, Türk işgalini ve adanın bölünmesini sona erdirme arayışıyla girdiğini ifade etti.
Korneliou şöyle dedi:
“Yatay koordinasyonun faydaları 2012’de Kıbrıs’ın AB Başkanlığı döneminde daha iyi anlaşıldı. Ancak bu uygulama, Avro grubunun Mart 2013’ten sonraki kararı (Kıbrıs’ın mevduatlarının traşlanması) nedeniyle sadece birkaç ay sürdü. Avrupa Birliği şimdi Brexit ve iklim değişikliği gibi yatay konularla ilgileniyor ve Brüksel’de daha fazla karar alınıyor. Bu üye ülkeler içerisinde yatay yaklaşımı, çeşitli hizmetler arasında iç koordinasyon dâhil, daha gerekli hale getiriyor.”
Avrupa İşleri Genel Sekreterliği’nin beşi Dışişleri Bakanlığı, ikisi Maliye Bakanlığı’ndan toplam yedi memurdan oluştuğunu, diğer sekiz memurun diğer bakanlık ve dairelerden destekleneceğini açıklayan Korneliou, Avrupa Birliği’nin bu projeyi desteklediğini ve iki yıllığına Sekreterliğe bir AB memuru destek verdiğini kaydetti.
Sekreterliğin kurulmasının Kıbrıs vatandaşlarına somut faydalarının ne olacağı sorusunu yanıtlayan Kornelios Korneliou, “Avrupa konularını kapsamlı biçimde yönetmenin bizim çıkarlarımızın daha etkin ve daha iyi anlatılmasını kolaylaştıracaktır. Kıbrıs Avrupa Birliği içerisinde tek ses olduğundan ve Sekreterliğin görevinin de bu olması nedeniyle, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin güvenilirliği güçlenecektir. Dolayısıyla Kıbrıs aktif olarak Brüksel’de karar alma süreçlerine katılmaktadır. Günün sonunda bu kararların Kıbrıs vatandaşları üzerinde etkisi vardır ve genelde durum bu şekilde çıkarlarımız korunmaktadır.”
Birliğin karşı karşıya bulunduğu sıkıntılar ışığında AB’nin geleceğiyle ilgili bir başka soruyu yanıtlayan Avrupa İşleri Genel Sekreteri, son beş yılda AB’nin birlik ve uyumunun ciddi olarak sınandığını kaydetti.
Korneliou, “Tüm bu konular Avrupa yapısında ciddi çatlaklara neden olmuştur. Yine de Avrupa seçimlerinin sonuçları milliyetçiler ve Avrupa kuşkucuları için beklendiği gibi olmamıştır. Bununla birlikte seçimlerin mesajları yeni AB liderliği tarafından çok iyi alınmıştır. AB, Avrupa vatandaşlarını etkileyen konular üzerinde daha kararlı ve daha az içine dönük hale gelmeli ve çok taraflılık ve iklim değişikliği gibi konularda liderliği üstlenmelidir. Bu sıkıntıları etkili biçimde gidermenin tek yolu budur” şeklinde konuştu.
Brexit konusunda da Korneliou şunları söyledi:
“Kıbrıs Birleşik Krallığın AB içerisinde kalmasını istedi. Ancak biz Britanya halkının kararına saygı duyuyoruz; düzgün veya hayır Brexit’e hazırlanıyoruz. 12 Aralık seçimlerinin sonuçlarını bekliyoruz. Oradan devam edeceğiz. Eğer Başbakan Johnson seçimlerin kazananı olursa ve sözlerini yerine getirirse 31 Ocak 2020’ye kadar düzgün bir Brexit bekliyoruz.”
Kornelios Korneliou göç konusunda da şöyle dedi:
“Sorumluluğun cephe üye ülkelerde olması adil değildir. Göç krizi, AB tarafından birlikte ve koordineli çözüm gerektiğinin altını çizen orantısız bir yön almaya başlamıştır. Bu konu yeni Avrupa Komisyonu Başkanı’nın öncelikleri arasındadır. Avrupa Ortak Sığınma Sisteminde reform yapılması gerekiyor. Görüşmelere yapıcı biçimde katılmaktayız ancak sorumluluk artık sadece cephe ülkelerinde olmamalıdır.”
Strasburg’da Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan yeni Avrupa Komisyonu yapı ve kompozisyonunu memnunlukla karşılayan Korneliou, yeni Kıbrıslı Komiser Stella Kyriakides’e ve eski Kıbrıslı Komiser Christos Stylianides’e çalışmalarından ötürü teşekkür etti.
Avrupa Komisyonu yeni Başkanı Ursula Von Der Leyen’in AB’nin bugün karşı karşıya bulunduğu sıkıntılarla uygun önceliklerini anlattığını, Komisyon’un görevini yaparak bütün Avrupa vatandaşlarının ülkelerinde ve genelde AB içerisinde güvende hissetmelerini, endişelerinin giderileceğini umduklarını söyledi.
Avrupa İşleri Genel Sekreteri, Birleşik Krallık hala AB üyesi iken yeni bir AB Komiseri atanmamasının bir tutarsızlık olduğuna işaret etti; bunun Brexit’in geldiğinin bir işareti olduğunu vurguladı.
Yeni Komisyon göreve başladığında bir şeylerin değişmesini bekleyip beklemediği sorusuna yanıtında da Korneliou, “Değişmesi gereken şeylerin değişmemesini kaldıramayız. Önümüzde büyük sıkıntılar vardır. Bir üye devlet tek başına, gezegenin ve özellikle AB’nin karşı karşıya kaldığı iklim değişikliği ve tüm diğer sorunlarla tek başına mücadele edemez” dedi.
AB’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki yasa daşı faaliyetleriyle ilgili Türkiye’ye yönelik hedefli tedbirleriyle ilgili olarak da Korneliou, Kıbrıs Hükümeti’nin kanıtları topladığını ve ilgili AB kurumlarıyla, gerçek ve tüzel kişilerin listeye dahil edilmesinin sağlanması amacıyla temas halinde olduğunu bildirdi.
Rusya olayında da izlenen sürecin bu olduğuna dikkat çeken ve AB’nin işleyiş şeklinin bu olduğunun altını çizen Kornelios Korneliou, bulguların Komisyon’un Hukuk Dairesi’nde ve Dış Faaliyet Dairesi’nde incelenmesi ve üye ülkeler tarafından onaylanması gerektiğini belirtti.
Kıbrıs’ın AB’ne siyasi düşüncelerle, 1974’teki Türk işgalinden bu yana adada devam eden işgal ve bölünmeden dolayı Türkiye’ye karşı duruşunu güçlendirmek için katıldığını anlatan Korneliou, “Kıbrıs sorununun çözümünü başaramamış olabiliriz. Ancak AB Kıbrıs sorununa çözüm bulunması sürecine aktif katılımıyla, Avrupa Konseyi ve Dışişleri Konseyi kararlarıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’ni açıkça desteklediğini vurgulamıştır” şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği’nin Kıbrıs’ın günlük yaşamı üzerindeki etkisiyle ilgili olarak da Korneliou, Kıbrıslıların AB üyeliğiyle elde ettikleri faydalara değindi.
Kıbrıs vatandaşlarının 28 üye ülkede yaşayıp çalışabileceklerini, Kıbrıslı üniversite öğrencilerinin Erasmus programıyla tüm bu ülkelerde eğitim görebildiklerini, küçük ve orta ölçekli işletmelerin para yardımı alabildiklerini, araştırmaların da AB fonlarından, Kıbrıslı çiftçilerin de Ortak Tarım Politikası’ndan yararlandıklarını, çok açık belli olan birçok fayda bulunduğunu kaydetti.
Kornelios Korneliou, Kıbrıs’ın küçük bir üye devlet olarak Brüksel’deki kararlara etkisinin ne ölçüde olabileceği sorusuna verdiği yanıtta, Kıbrıs’ın AB içerisinde eşit durumda katılımıyla güçlü bir sesi olduğuna dikkat çekti.
Korneliou, “Bu bize bölgemizdeki ülkelerle üst düzeyde işbirliği yapma şansı veriyor. Şüphesiz dostlarımız vardır ve bizi AB’nin kapısı olarak görüyorlar. Kıbrıs Brüksel’de yapılan görüşmelere aktif olarak katılmaktadır ve biz gizli bir gündem olmadan görüşleri AB’nin genel çıkarları doğrultusunda desteklemeye çalışıyoruz” dedi.
Kıbrıs’ın AB’ne katılmasından 15 yıl sonra Kıbrıs halkının AB üyeliğinin ülkenin refah, güvenlik ve istikrarı için yaşamsal öneme sahip olduğunu anladığını ifade eden Korneliou, “Bununla tam olarak Lefkoşa ve Brüksel arasındaki yolu kat ettiğimizi kastetmiyorum” şeklinde konuştu.
Korneliou, Avrupa İşleri Genel Sekreterliği’nin ana önceliğinin Kıbrıs’ın AB içerisinde tek sesle konuşmasının sağlanması, sonunda Kıbrıs’a güveni güçlendirecek görüşlerini süreklilik ve tutarlılıkla ortaya koyması olduğunun altını çizdi.
Kornelios Korneliou, bu çerçevede Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ve altı Kıbrıslı Milletvekili arasında düzenli görüşmeler yapıldığını da bildirdi.
Kha