Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Dışişleri Bakanlığı’nın, Yeşil Hat Tüzüğü’nün daha etkili olması, sorunları ve zorlukları gidermesi için yeniden değerlendirmekte olduğunu söyledi.
Rum Meclisi Dışişleri ve Avrupa İşleri Komitesi’nde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Christodoulides, örgütlü gruplarla bir toplantı AB Dışişleri Konseyi’nde gayrı resmi bir görüşme yapıldığını, Dışişleri Bakanlığı’nın Yeşil Hat Tüzüğü’yle ilgili tüm konuları yeniden değerlendirdiğini, Kıbrıs’ın şimdi hükümet kontrolü altındaki bölgeden adanın Türk işgali altındaki bölgesine ürün ticareti konusunu ortaya koyduğunu bildirdi.
Tüm konunun ilgili Bakanlarla ele alındığını, gıda güvenliğiyle ilgili konuların Kıbrıs Cumhuriyeti için bir öncelik oluşturduğunu ifade eden Bakan, Avrupa Komisyonu’nun, Türk işgali altındaki bölgelerden meyve suları ve tahinli (susam tohumlarından yapılan pasta) gibi işlenmiş ürünleri hükümet kontrolündeki bölgelere nakletmekle ilgili tartışmanın ancak siyasi koşullar elverdiğinde yapılacağını belirtti.
(Geleneksel Kıbrıs peyniri) Halloumi’yle ilgili olarak da Christodoulides, sorunun işgal bölgelerinde hangi örgütün kontrol edeceği olduğunu bildirdi.
Görüşmeye katılan çiftçi kuruluşları, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk üreticileri arasında adil olmayan rekabeti ve işgal bölgelerinde üretilen ürünlerin yasadışı olarak Türk ürünleri olarak ticaretini gündeme getirdiler; birçok kez yasadışı ticaretin belirli geçiş noktalarından yapılmadığını kaydettiler.
Gümrük Dairesi, işgal bölgelerinden giriş yapan ürünleri 24 saat kontrol ettiğini ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası belgesine bakıldığını belirtti.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin istatistik verilerine göre, 2018’de Yeşil Hat’tan geçen gıdaların değerleri ve sertifikaları %1,4 arttı; 4.856.892 avro tutarında hesaplandı. Bir önceki dönem bu miktar 4.790.964 avro idi.
Bu arada Dışişleri Bakanlığı’nın Meclis Komitesi’ne sunduğu verilere göre, hükümet kontrolündeki bölgelere yasadışı gelişler üçe katlandı ve birçok sığınma başvurusunun halledilmesi için 4-5 yıl gerektiği vurgulandı.
2018’de, 4.451 mülteci Yeşil Hat’tan geçti. Bu sayı 2017’de 1.686 idi. Bu mülteciler genel olarak Suriye, Kamerun, Pakistan, Bangladeş ve Irak’tan geliyor.
Kalması gerekmeyen kişilerle ilgili birçok prosedür bulunduğunu anlatan Dışişleri Bakanı, örnek olarak Gürcistan’la yapılan bir anlaşmayı gösterdi; üniversite öğrencilerinin kontrollerinin de artırıldığını duyurdu.
Christodoulides, bir başka sorunun Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımadığı için geri kabul anlaşmasını uygulamaması olduğuna dikkat çekti.
Dışişleri Bakanı, sığınma başvuru prosedüründe de mültecilerin ülkeyi tercih etmemeleri için düzenleme çalışmaları yapılmakta olduğunu bildirdi.
Yeşil Hat Tüzüğü, 29 Nisan 2004’te, Yeşil Hat’tan kişi ve gıda geçişlerini düzenlemek için kabul edilmişti.
Kha