Avrupa Parlamentosu’nda Güney Kıbrıs’a yönelik dayanışma ifade edildi

136

Avrupa Parlamentosu’nun salı günkü genel kurul çalışmaları sırasında Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki sondaj faaliyetleri konusunda Güney Kıbrıs’a yönelik dayanışma ifade edildi. Brexit konusundaki gelişmeler üzerinde anlaşmazlık gündeme geldi.

Toplantıya; görev süresini tamamlayan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da katıldı. Toplantı sırasında söz alan Avrupa Halk Partisi Başkanı Manfred Weber Ankara’ya yönelik ekonomik tedbirlerin alınmasını önerdi.

Avrupa Başkanı Donald Tusk ise Avrupa Konseyi’nin Ankara’nın sondaj faaliyetleri konusunda Kıbrıs’ı desteklediğini ve Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye bölgesindeki tek yanlı askeri müdahalesini kınayarak “sözde ateşkes kararı ile hiç kimse kandırılamaz” dedi.

Türkiye’nin askeri operasyonuna kalıcı bir şekilde son vermesi gerektiğine işaret eden Tusk, Ankara’nın uluslararası hukuka saygı göstermesinin önemine işaret etti.

Britanya’nın AB’den ayrılma (Brexit) konusuna da değinen Tusk, Avrupa Konseyi’nin Brexit konusunun Avrupa Birliği tarafından onaylanması amacıyla gerekli çalışmaların yapıldığını ve Avrupa Parlamentosu üyelerinin konu üzerinde önemli bir rol oynadıklarını söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile Avrupa Parlamentosu’nda son kez birlikte bulunduklarını ifade eden Tusk, son beş yılda sağlanan ikili işbirliği için teşekkür etti ve hem kendisi hem de Juncker’in iyi niyetle çalıştıklarını belirtti.

Toplantı sırasında konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, siyasi kariyerinde toplam 147 Avrupa Zirvesine ve Avrupa Parlamentosu’nun çalışmalarına da toplamda 105 kez katıldığını söyledi.

Avrupa Halk Partisi Başkanı Manfred Weber, Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı olarak Suriye’yi istila ettiğini ve AB Konseyi’nin Ankara’ya yönelik gerekli tedbirleri almamasından duyduğu  üzüntüsünü ifade etti.

Manfred Weber devamla, Ankara’nın Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki yasa dışı sondaj çalışmalarına, basın özgürlüğünün kısıtlanmasına ve göç meselesine değindi.

Türkiye’nin saldırgan bir politika izlemesi durumunda yaptırımların uygulanması gerektiğini ifade eden Weber, Ankara’nın gümrük birliğinden faydalanmaması gerektiğine işaret etti.

Sosyalistler ve Demokratlar Başkanı Iratxe Garcia Perez,  Kıbrıs’a dayanışma mesajı verdi ve “Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde yasa dışı sondaj faaliyetlerine devam etmesini asla kabul etmeyeceğiz. Ankara Kıbrıs’ın bütünlüğüne karşı saygı duyması gerekir” vurguladı.

Avrupa Parlamentosu’nda Kimlik ve Demokrasi (ID) Başkan yardımcısı Nicolas Bay Türkiye’nin 45 yıldır bir AB üyesi ülke olan Kıbrıs’ın bir paçasını istila ve işgaline devam ettiğini belirterek, “şimdi de Kıbrıs’ın MEB’inde yasa dışı sondaj faaliyetlerinde bulunuyor. Ankara uluslararası hukuku ihlal ederek Suriye’ye müdahale etti ve bunla cihatçılara güç verdi” dedi.

Avrupa Parlamentosu üyesi Kıbrıslı parlamenter Lefteris Christoforou,  Türkiye’nin 45 yıl önce Kıbrıs’a rahatla yaptığı istila ve işgalden sonra Suriye’yi de aynı şekilde istila ettiğini belirterek  “arkasında yıkım bıraktı” dedi.

Kha