Avrupa Birliği ile İngiliz hükümeti arasındaki Brexit düğümü, tarafların ilk resmi buluşmasında da çözülemedi. Başbakan Boris Johnson’ın Brexit stratejisindeki belirsizlik, görüşmeden sonra da devam ederken, AB yeniden ‘kısmi backstop’ önerisini masaya yatırdı. Avrupa Parlamentosu ise, İngiltere’nin 3 temel yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda anlaşmayı onaylamayacağını açıkladı.
AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Theresa May’den görevi devralan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı 31 Ekim tarihinden önce Brexit tıkanıklığını konuşmak üzere Lüksemburg’a davet etti. Juncker ve Johnson, 31 Ekim’de İngiltere’nin anlaşmasız olarak ayrılmasının önüne geçebilmek amacıyla, AB dönem başkanlığı devam eden Lüksemburg’da bir araya geldi. AB’nin, Brexit görüşmelerini yürüten yetkilisi Michel Barnier ile İngiltere kanadında müzakereleri yürüten Stephen Barclay da Lüksemburg’daki görüşmelerde yer aldı.
AB yönetimi ile Boris Johnson arasındaki bu ilk resmi görüşmede, Johnson, ‘backstop’ maddesine alternatif getirebilecek bir öneride bulunmadı ancak iyimser olduğunu söyledi. AB Komisyonu ise daha karamsar bir açıklama yaparak, anlaşmaya uygun bir çözüm önerisi getirme sorumluluğunun Londra’ya ait olduğunu, ancak Londra’nın masaya hiçbir çözüm önerisi koymadığını bildirdi.
Görüşmeyi Juncker faydalı, Johnson ise yapıcı olarak nitelendirse de, tıkanıklığın aşılması için herhangi bir çözüm önerisi ortaya çıkmadı. Boris Johnson’un, “Bir anlaşmaya ulaşmaya yakınız, AB harekete geçmeli” açıklamasına Komisyon’dan tümüyle farklı bir karşı yanıt geldi: “Masada hiçbir öneri yok”.
https://www.amerikaninsesi.com/a/brexit-boris-johnson-ab-komisyon-juncker-luksemburg-ingiltere/5087371.html