Çavuşoğlu: “Kıbrıs meselesinde laf olsun diye müzakereye başlamanın bir anlamı yoktur.Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmek mümkün değildir”

188

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kıbrıs meselesinde laf olsun diye müzakereye başlamanın bir anlamı olmadığını kaydetti.
Bakan Çavuşoğlu, Karadağ Dışişleri Bakanı Srdjan Darmanovic ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu, Kıbrıs meselesine ilişkin, Türkiye’nin hiçbir seçeneği dışlamadığını ve başka seçeneklerin de değerlendirilmesi gerektiğini daha önce de ifade ettiğini söyledi.
Sonuç odaklı müzakereye gidilmesi ve müzakere çerçeve belgesinin net olması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Bizim ve Kıbrıs Türkü için hassas olan ve vazgeçilmez olan kırmızı çizgiler var. Bunların en önemli unsuru ise siyasi eşitliktir, etkin katılımdır ve dönüşümlü başkanlıktır. Bunların da önceden net bir şekilde belirlenip tartışmanın dışına çıkarılması gerekiyor.” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman çözümü desteklediğini vurgulayarak, “Bundan sonraki müzakere ise sonuç odaklı ve net bir çerçeveyle olmalıdır ki artık bir başarısızlığı daha Türkiye olarak da Kıbrıs tarafı olarak da kaldıramayız. Laf olsun diye müzakereye başlamanın da bir anlamı yoktur diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

—————-

Çavuşoğlu: “Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmek mümkün değildir”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, müzakerelerin İsviçre’de kaldığı yerden devamının mümkün olmadığını vurguladı.

Resmi temaslar için önceki gün KKTC’ye gelen Çavuşoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ile birlikte, Yenierenköy Belediye Halk Plajı’nda vatandaşla buluşma toplantısına katıldı.

Çavuşoğlu yaptığı konuşmada, Türkiye’nin her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında olup bundan sonra da hiç taviz vermeden Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceğini kaydetti.

Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarıyla ilgili olarak Çavuşoğlu, Kıbrıs Rum kesiminin hidrokarbon sondaj çalışmalarını Türk tarafının tüm uyarılarına rağmen devam ettirdiğini kaydederek Kıbrıs Rum kesimine Kıbrıs Türk halkının hakkını yedirmeyeceğini söylediklerini, neticede de Türk tarafının da sondaj faaliyetlerine başlattığını anlattı.

Türkiye’nin biri KKTC hükümetinin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na ruhsat verdiği, diğerinin de Kıbrıs’ın batısında Türkiye’nin kıta sahanlığın içerisinde olmak üzere iki yerde sondajlarını başlattığını ifade eden Çavuşoğlu, “Derdimiz kimse ile kavga etmek değil, Kıbrıs Türk halkının hakkını garanti altına almaktır” diye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk tarafının hidrokarbonların değerlendirilmesi için Kıbrıs Rum Yönetimine, ortak bir komisyon kurulması önerisinin bulunduğunu, bunun son derece paylaşımcı bir öneri olduğunu ancak bunun reddedildiğini ifade ederek, “Bir uyarıda bulunmak istiyorum, sizin arkasına sığındığınız kim ise, ister Avrupa Birliği ister Yunanistan, kim olursa olsun, hiç kimse bizim buradaki faaliyetlerimizi engelleyemez engelleyemeyecektir” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının paylaşmayı istemediği için 60 yıldır bir çözüme ulaşılamadığını kaydeden Çavuşoğlu, “Çünkü Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in bizzat bana da söylediği gibi, Kıbrıs Rum halkı Kıbrıs Türklerle hiçbir şeyi paylaşmak istemiyor. Hatta şu örneği verdi: Hastaneyi bile paylaşmak istemiyor, o yüzden bu çözüme gidemem dedi. Bunu nerede söyledi, (İsviçrede’de 2017’de görüşmelerin yer aldığı) Crans Montana’da söyledi. ‘Haydi gel iki devletli çözüme gidelim, ama seçimlere kadar bunu açıklamayalım’ dedi” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Rum tarafına dürüst olma ve ne istediğini ne istemediğini açıkça söyleme çağrısında bulunan Çavuşoğlu, çözümden yana olduğunu ancak Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitlik ve diğer haklarını koruyan bir durum varsa çözüme taraf olduklarını, sıfır güvenlik ve garanti içeren bir çözüm “hayal bile” olamayacağını söyledi.

Her zamankinden fazla Türkiye’nin garantör ve güvenliğine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Kim bunun (Güvenlik ve Garantilerin) modası geçti diyorsa, bilin ki gaflet ve ihanet içerisindedir, maalesef öyle tipleri görmekten üzüntü duyuyoruz” dedi.

Müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için önce “neyin müzakere edileceğinin belirlenmesi” gerektiğinim kaydeden Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Siyasi eşitlik, dönüşümlü başkanlık var mı? Kıbrıs Türk halkının haklarını koruma altına alacak unsurlar var mı? Bunlar belirlenip sonuç odaklı bir müzakereye başlarız. Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmek de mümkün değildir. Çünkü Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile o toplantıya giderken, bu, bu anlamda yapacağımız son müzakeredir. Burada da başarısızlık olursa bir kez daha böyle bir müzakere yapmayacağımızı söyledim” diye konuştu.

 

KKTC Enformasyon Dairesi