Rum Enerji Bakanı Yiorgos Lakkotrypis, Kıbrıs sorununda çözüme ulaşılması süreciyle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) hidrokarbon faaliyetleri arasında hiçbir zaman bağlantı olmadığını vurguladı.
Lakkotrypis, Yunanistan’da ‘Ta Nea’ gazetesinde yayımlanan demecinde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin diğer tüm demokratik ve modern devletler gibi uluslararası hukuka ve 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne uygun enerjiyle ilgili planlar yapıp uyguladığını ifade etti.
Ankara’nın hareketinin Kıbrıslı Türklerin çıkarını korumayı amaçladığı yönündeki Türk iddialarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Yiorgos Lakkotrypis, bunların Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki iddialarıyla kendileri tarafından yalanlandığını söyledi; “Türkiye kendisi uluslararası hukuku keyfi olarak yorumlarken, var olan MEB’ni %31’le sınırlarken Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın çıkarları nasıl korunabilir?” dedi.
Lakkotrypis ayrıca Kıbrıs hükümetinin, ülkenin MEB’ndeki sularında bulunan zenginliklerinden tüm yasal vatandaşlarının faydalanması için bir Hidrokarbon Ulusal Fonu oluşturduğunu, bu yasanını ilgili faaliyetlerden elde edilecek gelirin, özellikle gelecek neslin tüm Kıbrıs halkının yararına olacağını belirttiğini ifade etti.
Enerji Bakanı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin defalarca Türkiye’ye Kıbrıs Cumhuriyeti’yle münhasır ekonomik bölgelerinin sınır belirlemesini görüşmeleri çağrısı yaptığını da hatırlattı.
Yiorgos Lakkotrypis demecinde, Kıbrıs hükümetinin MEB’deki Blok 7’yle ilgili izni Total-Eni ortak kuruluşuna verdiğine de işaret etti; Total’in Eni’nin izni olan tüm bloklara girebileceğini kaydetti.
Bakan bu tür hareketlerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uygulamada Türkiye’nin tehdit ve ihlallerine rağmen enerji planlarının sorunsuz sürdürdüğünü gösterdiğini kaydetti.
Kha