Rum Meclisi Başkanı: Müzakerelerin başlaması Türkiye’nin katı tutumu yüzünden zor

110

Rum Meclisi Başkanı Demetris Syllouris, Türkiye’nin katı tutumu ve Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) faaliyetleri yüzünden Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulmayı amaçlayan müzakerelerin başlamasını çok zor kıldığını belirtti.

Lefkoşa’da salı günü Polonya Parlamentosu’ndan Polonya-Kıbrıs Dostluk Grubu’ndan bir heyeti kabulünde konuşan Syllouris, Polonyalı milletvekillerine Kıbrıs sorunuyla ilgili ilkeli duruşlarından dolayı teşekkür etti; Kıbrıs ve Polonya arasında iyi düzeyde ilişkiler bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs ve Polonya gibi hem AB üyesi hem de dost olan ülkelerin, bölgedeki ortak sıkıntılar konusunda ilkeler esasında ortak politikalar belirlemeleri gerektiğine dikkat çekti.

Polonya heyeti de görüşmede Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünü desteklediğini bildirdi.

Kıbrıs – Polonya Dostluk Grubu’nun Başkanı Ryszard Bartosik, Syllouris’le görüşmesinde iki ülke arasında var olan yakın işbirliğinin artmaya devam edeceğine inandığını belirtti.

Bartosik, ülkesinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünü desteklemede ısrarlı olduğunu bildirdi; bu arada diğer milletvekilleri de ülkelerinin işgale karşı olduğunu vurguladılar.

Polonya Parlamento heyeti, Temsilciler Meclisi Dışişleri ve Avrupa İşleri Komitesi’yle Kıbrıs-Polonya Dostluk Grubu’yla da görüştü.

Komite Başkanı Yiorgos Lillikas, Avrupalı ortaklarının Türkiye’ye baskı yapması ve Kıbrıs’a dayanışmalarını göstermeleri gerektiğini kaydetti.

Temsilciler Meclisi’nin bir başka açıklamasında Lillikas, Polonyalı milletvekillerine, ülkelerinin Kıbrıs sorundaki istikrarlı duruşlarından dolayı teşekkür etti.