Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Katrougalos, AB Konseyi’nin Türkiye ile ilgili aldığı kararın “Atina ve Lefkoşa’nın önemli bir diplomatik zaferi” olduğunu söyledi.
Kıbrıs Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Bakan, ilk kez AB Konseyi’nin kararında bir ülkeye yönelik önlemler alınmasının dâhil edildiğini belirtti ve “Avrupa Birliği sözden eyleme geçiyor. Bu mesaj Türkiye tarafından alındı” dedi.
Avrupa Birliği’nin davranışının Türkiye’nin eylemlerine son vermesini etkileyip etkilemeyeceği ile ilgili bir soruya Bakan, Avrupa Konseyi’nin kararının Ankara’nın faaliyetlerine hemen son vereceği anlamına gelmediğini belirterek , “Ankara faaliyetlere devam etmekte ısrar ettikçe kazancı yok kaybı var” dedi.
Türkiye’nin Deniz Hukuku Sözleşmesini kabul etmemesi ışığında Yunanistan ve Kıbrıs’ın başka girişimlerde bulunup bulunmayacaklarıyla ilgili bir soruya Bakan Katrougalos, Türkiye’nin, uluslararası hukuk ve özellikle deniz hukukuna karşı saygıyla davranmasından başka yol olmadığını anlaması gerektiğine işaret etti.
ABD, İsrail ve Mısır’ın Türkiye’nin Kıbrıs’ın MEB’indeki eylemleriyle ilgili davranışını yorumlayan Bakan, Avrupa Birliği gibi söz konusu ülkeler de uluslararası yasallık ilkesinin korunması konusunda açık ve net bir mesaj verdiklerini ve bunun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin görüşlerini destekledikleri anlamına geldiğini söyledi.
“Bu rastgele bir olay değil; Kıbrıs ve Yunanistan diplomasisinin bir başarısıdır, son senelerdeki sistemik çabaların sonucudur” şeklinde konuşan Bakan, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’nin belirlenmesi ve bölgede ünlü büyük şirketlerin faaliyet göstermesi olumlu katkı koydu” dedi.
Bakan, devamla, Yunanistan ve Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nde farkındalık yaratmak, MED7’ye üye ülkelerin Kıbrıs’a yönelik dayanışmanın güçlendirilmesi, ABD ile stratejik işbirliğinin geliştirilmesi ve aynı zamanda üçlü işbirliklerinin teşvik edilmesi amacıyla sistematik ve koordine diplomatik bir çaba harcandığını belirtti.