ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Dışişleri Bakanlığı’nın Dini Özgürlükler Raporu’nu açıkladı
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ülkelerde dini özgürlükler alanındaki uygulamaları incelediği ve rapor haline getirdiği değerlendirmesinin Türkiye bölümünde 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan ve daha sonra serbest kalan Amerikalı rahip Brunson, Fethullah Gülen cemaatine yönelik tutuklamalar, Cemevi tartışması ve geçtiğimiz yerel seçim dönemine damga vuran Aya Sofya tartışması girdi.
Yıllık raporun Türkiye bölümünün özet kısmının giriş bölümünde anayasada Türkiye’nin laik bir devlet olarak tanımlandığı, vicdan, dini inanç, ifade, ibadet özgürlüğü sağladığı ve dini gerekçelerle ayrımcılığı yasakladığı vurgulandı. Devlet kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İslam’a ilişkin dini konuları yönettiği ve koordine ettiği, görevinin de Sünni İslam’ın uygulanmasını teşvik etmek olduğu belirtildi.
Ancak Türkiye’de hükümetin gayrimüslimlerin haklarını sınırlamaya devam ettiği, özellikle de hükümetin 1923 tarihli Lozan Antlaşması yorumu kapsamına girmeyen Ermeni Ortodoks Hıristiyanları, Yahudiler ve Rum Ortodoks Hristiyanlara yönelik kısıtlamaları olduğu belirtildi. Türkiye’de hükümetin Aleviliğe İslam’ın bir mezhebi olarak muamele göstermeyi sürdürdüğü ve Yüksek Mahkeme’nin konuyla ilgili kararına rağmen cem evlerini ibadet yeri olarak tanımamayı sürdürdüğünün altı çizildi.
Hükümetin zorunlu askerlik hizmetinde vicdani ret seçeneğini tanımadığı, Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun hala açılmadığı, Diyanet’in de ruhban okulunun bulunduğu aynı adada İslami eğitim merkezi açmayı planladığı belirtildi.
Raporda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümetin darbe girişiminin arkasında olmakla suçladığı Müslüman din adamı ve siyasi figür Fethullah Gülen’le bağlantılı olduğu iddia edilen 80 binden fazla kişiyi tutukladığı ve bu kişiler arasında Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın da olduğu belirtildi.
Türkiye’de geçtiğimiz yıl sonu dağıtılmaya başlanan yeni kimlik kartlarında din hanesinin olmadığı da rapora giren gelişmeler arasında yer aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın dini özgürlükler raporunun Türkiye bölümünden öne çıkan başlıklar şu şekilde:
https://www.amerikaninsesi.com/a/abd-disisleri-bakanliginin-dini-ozgurlukler-raporunda-turkiye/4969057.html
21