Yunanistan Dışişleri Bakanı Türkiye’nin güç gösterisiyle gri bölgeler oluşturmaya çalıştığını söyledi

181

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Katrougalos, internet aracılığıyla “indicator.gr”‘a yaptığı açıklamalarında “Fatih” gemisinin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) bulunmasının uluslararası hukuk ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının çiğnenmesi anlamına geldiğini ve bu yolla Türkiye’nin güç gösterisiyle gri bölgeler oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Katrougalos konuşmasında, “Türkiye’nin siyasi mesajı, uluslararası hukukun önemli olmadığı, önemli olanın güç olduğudur. Ve Türkiye güç gösterisiyle gri bölgeler oluşturmaya çalışıyor” dedi.

Eylemlerin daha etkili bir koordinasyonu için Yunanistan’ın Kıbrıs Cumhuriyeti ile sürekli istişare halinde olduğunu belirten Katrougalos, “iki ülkenin son dönemde önemli diplomatik başarılar kazandığını ve bunların şimdi değerlendirildiğini” söyledi.

Türkiye’nin sürekli revizyonizm ve oldukça hakaret dolu davranışlarıyla bölgesel istikrarı tehlikeye soktuğunu iddia eden Yunanlı Bakan, Türkiye’nin Kıbrıs’ın MEB’indeki eylemleri sadece Yunanistan değil AB ve ABD tarafından da kınandığını söyledi.

Türkiye’nin eylemleriyle ilgili Mart 2018’de AB Konseyi kararlarını ve Daimî Temsilci Federica Mogherini ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaları hatırlatan Katrougalos, “uluslararası toplumda kimin haklı olduğu bugün çok nettir” dedi. Yunanistan’ın yükselen itibarının uluslararası oyuncuların şekillenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti.

Uluslararası hukukun istikrarı ve saygınlığı yönünde hareket eden Yunanistan’ın tam aksine, “Türkiye’nin dikkat dağıtıcı bir güç olarak” hareket ettiğini söyledi. Bu hareketleriyle daha çok yalnızlığa itildiğini, Yunan tarafının bunun aksine Türkiye’yi uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilkelerine saygı gösteren Avrupa yolunda görmek istediğini vurguladı.

Güven Artırıcı Önlemlerle ilgili eylemlerin artırılmasını tartışmak amacıyla Atina’da bulunan Türk heyetiyle ilgili olarak Katrougalos, “iki tarafın bulunduğu noktada temel amaç, “herhangi bir kaza” olmaması için – ki bunu kimse istemiyor – geçmişte üzerinde anlaşmaya varılan noktaların uygulanmasıdır. Yani Papoulyas-Yılmaz arasında anlaşmaya varılan önlemlerden söz ediyorum. Bu moratoryumla tatiller ve kutlamalar döneminde askeri tatbikatlar bir süreliğine konsolide oluyordu”.

Katrougalos şu anda gerçekleştirilmekte olan görüşmelerin amacının “geçmişte neler yapıldığı ve nasıl uygulandığı konusunda tam kayıt yapılması, çünkü Türkiye’nin çok defa mevcut güven-artırıcı önlemler konusunda ihtilafa neden olduğunu belirtti.

Katrougalos, “Her halükarda, siyasi diyalog çabalarından vazgeçmiyoruz. Ve biz Türkiye’nin Avrupa perspektifini destekleyen eğer yegâne ülke değilsek son ülkelerdeniz. Ankara’nın tecridinden memnun değiliz. Ancak Türkiye ile görüşebileceğimiz tek çerçeve uluslararası hukuk çerçevesidir. Özellikle, deniz kaynaklarının ekonomik açıdan değerlendirilmesi ve deniz hukuku konularında” dedi.

Kha