Rum lider Nikos Anastasiades, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile istişare etmesinden, Brüksel’de toplanan Devlet ve Hükümet Başkanlarının temsilcileri Sherpas’ın kararının ardından Sibiu Zirvesi’nde AB liderlerine Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) son gelişmeler hakkında resmen bilgi verecek.
Basına Brüksel’de liderlerin perşembe günkü oturumuyla resmi bir açıklama yapan üst düzey bir AB yetkilisi KHA’na, “Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’yle ilgili gelişmeler hakkında açıkça bir şeyler bilmemiz gerekiyor” dedi.
Dün Sherpas görüşmesinde AB27’nin bilgilendirildiğini ve Anastasiades’in Zirve’de bir konuşma yaparak durumu anlatmasına ve gelecekte neler olacağını düşündüğünü söylemesine karar verildiğini belirtti.
AB yetkilisi, cumartesi günü Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini’nin konuyla ilgili bir açıklama yaptığını hatırlattı.
——-
Türkiye’nin Kıbrıs etrafındaki sondaj yapma niyetinden sonra hükümet siyasi destek arayışına giriyor
Nicos Anastasiades, Türkiye’nin Kıbrıs etrafından sondaj faaliyetleri için gemi göndermesinin ardından Romanya’daki gayrı resmi Avrupa Konseyi toplantısında siyasi destek arayışına girecek.
Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou, Dışişleri Bakanı’nın Salı günü Paris’i ziyaret edecek olması veAnastasiades’ın gayrı resmi AB Konseyi toplantısına katılacak olmasından başka bilgi verecek yeni bir gelişme olmadığını söyledi.
Anastasiades’ın Avrupa Konseyi toplantısında Türkiye’ye karşı yaptırım arayışında olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Prodromou, gayrı resmi oturumda kararlar alınamayacağından “Konsey’de nasıl siyasi destek çıkarabileceğimize bakacağız” dedi; AB Konseyi’nin Mayıs ortasında yapılacak ikinci toplantısında belirli önlemlerin masaya konabileceğini belirtti.
Türkiye Cuma günü bir Navteks yayımlayarak sondaj gemisi Fatih’in 3 Mayıs – 3 Eylül tarihleri arasında Baf’ın batı bölgesinde sondaj araştırmaları yürüteceğini duyurmuştu.
———
Dışişleri Bakanı diğer ülkelerle birlikte Türk gemisinin faaliyetlerini izlediklerini söyledi
Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, pazartesi günü basın mensuplarına yaptığı açıklamalarında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin diğer ülkeler ile işbirliği içinde “Fatih” adlı Türk gemisinin faaliyetlerini yakından izlediğini ve Nikos Anastasiades’in cumartesi günü Başkanlık Sarayında Ulusal Konseyi toplantıya çağıracağını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Christodoulides, Lefkoşa’nın 4 Mayıs tarihinde BM Genel Sekreteri’ne Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ortalama çizgiyi temel alarak Ekonomik Münhasır Bölgesi ve kıta sahanlığı sınırlarının coğrafi koordinatlarını sunduğunu söyledi.
Christodoulides, pazartesi günü Dışişleri Bakanlığında Başsavcı, Savunma Bakanı, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı ve Denizcilik Müsteşarı’nın katılımıyla bir toplantı yer alacağını da sözlerine ekledi.
Bu konudaki soruları yanıtlayan Christodoulides, tüm Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetlerinin 2004’ten beri, uluslararası danışmanların önerileri ve uluslararası yasalar temelinde Cumhuriyet’in tüm haklarının garanti altına alındığını; ancak bunun Türkiye tarafından bir kışkırtma olarak algılanmaması ve böylece belli eylemlerle karşı karşıya kalınmaması için ilerletilmediğini söyledi.
Bakan ayrıca, Temmuz 2014’te Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) ve kıta sahanlığıyla ilgili kanunlarda yapılan değişikliklerle MEB sınırları çizgisinin orta çizgide olduğunun netleştirildiğini belirtti.
Christodoulides, “Koordinatlar sadece orta hattı daha fazla doğrulukla belirliyor. Kıta sahanlığındaki hakların ipso facto yani yalnız bu nedenle otomatik olarak ilk sırada yer alıyor olduğunu hatırlatmak istiyorum. Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hakları sorgulanamaz” dedi.
Christodoulides Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde Türkiye’nin eylemleri konusunda Avrupa Komisyonu ve AB üyesi ülkelerle temas içinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Salı günü konuyu Paris’te ele alacağını söyleyen Dışişleri Bakanı bir sonraki önemli durağının Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades’in yasal, siyasi diplomatik düzeyde alınması gereken önlemleri tartışmaya sunacağı 9 Mayıs’ta Romanya’da yer alacak Gayrı Resmi Avrupa Konseyi olduğunu belirtti.
Soruları yanıtlamaya devam eden Christodoulides, Türkiye’nin bölgede sondaj çalışmalarının engellenmesi amacıyla Kıbrıs’ın uzun zamandan beri belli eylemlerde bulunduğunu ve AB’nin de buna tepki gösterdiğini, AB kararları için oybirliği gerekli olduğunu ve Kıbrıs politikasının bu konuda açık ve net olduğunu belirtti.
“Fatih” gemisinin sondaj çalışmalarına başlayıp başlamadığı sorusuna Christodoulides, böyle bir bilgi olmadığını söyleyerek yanıt verdi. Ayrıca, Türk yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda Türkiye’nin hizmet ve araç gereç sunan şirketlerle işbirliği yapmadığının ortaya çıktığını vurguladı.
Christodoulides Türkiye ile devlet düzeyinde işbirliği olmadığını ve Kıbrıs’ın eylemlerde yer alanlar için uluslararası tutuklama emri ve liste hazırladığını duyurdu.
Türk eylemleriyle ilgili olarak Anastasiades’in BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi daimi üyesi ülkelerin liderlerine birer mektup gönderdiğini söyledi.
Bakan, Kıbrıs sorunun çözümünün hükümetin önceliği olduğunu, söz konusu durumun Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Tükler başta olmak üzere tüm Kıbrıslıları etkilediğini, Türkiye’nin sergilediği son tutumunun Kıbrıslı Türklerin çıkarlarına hizmet etmediğini kaydetti.
Christodoulides, Güvenlik Konseyi’nin, Kıbrıs Rum tarafına, Türk provokasyonları sürerken Kıbrıs sorunun çözümü için hiçbir görüşme olamayacağını söylediğini hatırlattı.
Kha