Kıbrıs Rum kesimi, Amerikan enerji şirketi Exxonmobil’in Doğu Akdeniz’de son 2 yılın dünya üzerindeki en büyük üçüncü doğalgaz rezervini bulduğunu açıkladı.
Açıklamayı Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile sondaji yürüten Amerikan Exxonmobil Başkan yardımcısı Tristan Aspray yaptı.
Avrupa için alternatif bir enerji kaynağı olma çabasındaki Kıbrıs Rum Kesimi’nin Enerji Bakanı Lakkotripis, 141 ila 226 milyar metreküplük doğalgaz bulunduğunun tahmin edildiğini ve bu keşfin Kıbrıs açıklarında daha fazla çalışmanın yolunu açmasını umduğunu söyledi.
Exxonmobil Başkan yardımcısı Tristan Aspray de Exxonmobil ve ortakları Katar Petroleum ile daha fazla rezervin bulunması imkanının olduğunu vurguladı. Aspray, “Kıbrıs açıklarında hatta aslında tüm Doğu Akdeniz’deki fırsatlarla ilgileniyoruz” dedi. Exxonmobil’in büyük olasılıkla gelecek yıl başka sondaj çalışmaları da yapacağını dile getirdi.
10’uncu parselde keşfedilen doğalgaz yatağı, Kıbrıs açıklarında keşfedilen üçüncü rezerv. Amerikan şirketi Exxonmobil dışında İtalyan Eni ve Fransız Total firmaları da bölgede keşif amaçlı sondaj çalışmaları yürütüyor.
2011’de de Teksas merkezli Noble Energy, Kıbrıs’ın güneydoğusunda 127 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfetmişti. Son keşif, Kıbrıs’ta şimdiye kadar bulunan en büyük rezerv.
Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol arama çalışmaları Ankara ve Atina arasında gerilime yol açıyor. Hem Türkiye hem de uluslararası alanda tanınan Kıbrıs Rum kesimi Akdeniz’de petrol ve doğalgaz sahaları üzerinde hak iddia ediyor.
Güney Kıbrıs, 2007 yılında kendi münhasır ekonomik bölgesi ilan ettiği deniz alanında 13 adet parsel için ruhsat çıkardı. Bu parsellerden sekizi enerji şirketlerinin ilgisini çekti.
2, 3 ve 9’uncu parseller İtalyan ENI ve Güney Koreli Kogas’ın, 6 ve 11’inci parseller ENI ile FransızTotal’in, 8’inci parsel ENI’nin, 10’uncu parsel ExxonMobil’in, 13’üncü parsel ise Noble Energy’nin kontrolünde. Türkiye 1,4, 6 ve 7’nci parselleri kendi kıta sahanlığı içinde olduğunu savunuyor.
Exxonmobil Başkan yardımcısı Tristan Aspray ise şirket olarak bölgedeki jeopolitik gerilimlerin farkında olduklarını ancak Türkiye’nin üzerinde hak iddia ettiği alanın dışındaki sularda çalışmalara odaklandıklarını savundu.
———
Kıbrıs’ın MEB’indeki “Glaucos-1” kuyusunda 5 ile 8 trilyon ayak küp arasında gaz rezervi bulundu
Enerji devi ExxonMobil ile Kıbrıs hükümeti, perşembe günü, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesinde bulunan 10.parseldeki “Glaucos-1″ kuyusunda yaklaşık 5 ile 8 trilyon ayak küp arasında doğal gaz rezervinin bulunduğunu açıkladılar.
Lefkoşa’da düzenlenen bir basın toplantısı sırasında konuşan Enerji Bakanı Yorgos Lakkotrypis, verilere göre”Glaucos-1” kuyusundaki rezervin, dünyada son yıllarda keşfedilen en büyük rezervlerden biri ve Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde şu ana kadar keşfedilen en büyük rezerv olduğunu vurguladı.
Bakan, “yüksek kalitede bir rezervdir ve MEB’imizdeki potansiyeli gösteriyor” dedi.
Basın toplantısında açıklamada bulunan ExxonMobil şirketinin Avrupa, Rusya, Asya, Orta Doğu ve Pasifik bölgelerinden sorumlu başkan yardımcısı Tristan Aspray, sonuçları cesaret verici olarak niteledi ve gelecek aylarda alanın tam potansiyelini belirlemek amacıyla değerlendirme sondajı yapılacağını söyledi.
ExxonMobil şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre, 10. parselde bulunan kuyuda yaklaşık 436 ayak (133 metre) gaz taşıyan bir rezerv keşfedildi. Kuyu, 6.769 fit (2.063 metre) suda, 13.780 fit (4.200 metre) derinliğe kadar güvenli bir şekilde sondaj yapıldı.
Açıklamada, “Kuyu verilerinin ön tahmin analizlerine dayanarak, yaklaşık 5 trilyon ile 8 trilyon ayak küplük doğal gaz rezervi var (142 milyar – 227 milyar ayak küp). Rezerv potansiyelini daha iyi belirlemek amacıyla önümüzdeki aylarda daha fazla analizler yapılması gerekecek” denildi.
ExxonMobil Sondaj Şirketinin Başkanı Steve Greenlee, bölgede keşfedilen sonuçların cesaret verici olduğunu ifade ederek “Yeni keşfedilen bu kaynağın bölgesel ve küresel pazarlar için enerji kaynağı olma potansiyeli daha fazla değerlendirilecektir” dedi.
Sorulara yanıt veren Aspray “Glafkos- 1 kuyusunun sonuçlarını değerlendirme planının bir parçası olarak, kuyunun potansiyelini daha iyi belirlemek amacıyla kesinlikle önümüzdeki gelecek ayılarda çalışmalar yapacağız ” dedi.
LNG (Sıvılaştırılmış doğalgaz) tesisi kurulması için miktarının ne olması gerektiği üzerindeki bir soruya Aspray, belli bir miktara atıfta bulunmadı ve bunun birçok farklı faktöre bağlı olduğunu; bunun asıl rezerv, kalite, kaynak yoğunluğu gibi sondaj kuyularından ne kadar uzak olduğu ve seçilen geliştirme çözümüne bağlı olduğunu söyledi.
LNG tesisi ile ilgili bir soruya Lakkotrypis “konuyu daha bütünsel bir şekilde ele almak için iyi bir zemin olduğuna inanıyoruz” yanıtını verdi.
Voa
https://www.dw.com/tr/k%C4%B1br%C4%B1s-a%C3%A7%C4%B1klar%C4%B1ndaki-en-b%C3%BCy%C3%BCk-do%C4%9Falgaz-rezervi-ke%C5%9Ffedildi/a-47731821