Mitsotakis-Erdoğan daha iyi bir iklim için iki hükümetin daha sıkı işbirliğinden söz ettiler

172

Yunan kaynaklarına göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, Kıbrıs sorunuyla ilgili Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ve  Anastasiades’in doğal kaynakların değerlendirilmesinde iki toplumun eşit hakları olması önerilerine destek ifade etti.

Aynı kaynaklara göre, görüşme çok iyi bir havada geçti. Görüşmede ayrıca göçmenler/mülteciler, Kıbrıs sorunu Yunanistan – Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve ikili ilişkilerle ilgili daha başka ikili konular ele alındı.

Ayrıca “iki ülke haklarının yararına olacak ve bölge istikrarını sağlayacak şekilde iki hükümetin daha iyi bir hava oluşturulması konusunda” anlaşmaya vardılar.

Ayrıca Yunanistan-Türkiye arasındaki İşbirliği Yüksek Konseyinin ilerletilmesi kararlaştırılarak Dışişleri Bakanları Dendias ve Çavuşoğlu gerekli ön hazırlıkları yapmaları için seferber edildiler.

Mülteciler/göçmen akınları konusunda gerek Türkiye sahillerinden gerekse denizden gelen akınların kısıtlanması yönünde her türlü çabanın yapılması için anlaştılar.

Aynı kaynaklara göre, son olarak Başbakan Halki’deki Ruhban Okulunun çalışmalarına yeniden başlaması önerisinde bulundu ve konu Türk tarafınca olumlu olarak inceleniyor.

Türk tarafı ise bilinen tezlerini yeniden ortaya koyarak, Batı Trakya’daki Müslüman azınlığı ve Atina ve Selanik’teki kültürel anıtlar konusunu gündeme getirdi.

——–

Mitsotakis ve Erdoğan New York’ta Kıbrıs sorunu, Yunan-Türk ilişkilerini tartıştılar

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis BM merkezinde Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin gündeminde Yunanistan-Türkiye ilişkileri, Kıbrıs sorunu, mülteci akınları, AB-Türkiye anlaşmaları ve diğer ikili konular yer aldı.

Diplomatik kaynaklara göre sabah erken saatlerde iki ülkenin dışişleri bakanları Nikos Dendias ve Mevlüt Çavuşoğu çok taraflı bir toplantı çerçevesinde görüşme gerçekleştirdiler.

Yunanlı gazeteciler ile konuşması sırasında, savunma bakanı Hulusi Akar Erdoğan – Mitsotakis görüşmesinin çok ılımlı bir havada geçtiğini söyledi.

İlgili bir soruya Atina ile Ankara arasındaki ilişkilerin olumlu bir şekilde yeniden başlamasından söz ederek aradaki farkların çözümü için yeni tur müzakerelerin başlamasının anlaşılacak şekilde bunun için sabırsızlandıklarını belirtti.

Türkiye savunma bakanı “ne rekabet ne sondaj” sorusuna cevap vermekten kaçındı.

Kıbrıs’la ilgili olarak herkesin soruna bir çözüm arzuladığını söyledi. Referans koşulları ile ilgili olarak “bunların detay olduğu” yanıtını verdi.

Kha