İspanya’dan Rumlara tam destek…Türkiye Kıbrıs’ın egemenliğine saygı göstermeli

158

İspanya Kıbrıs Cumhuriyeti’yle egemenlik haklarının kullanması konusunda tam destek ve dayanışma gösterdi ve Türkiye’ye Kıbrıs’ın egemenliğine saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Çarşamba akşamı İspanya’nın Ulusal Günü dolayısıyla Lefkoşa’daki İspanya Büyükelçiliği’nde düzenlenen resepsiyonda konuşan Büyükelçi Álvaro Castillo-Aguilar, İspanya Krallığı’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’yle egemenlik haklarının kullanılarak münhasır ekonomik bölgesi içerisindeki doğal kaynaklarını araştırma kullanma ve geliştirme konusunda tam destek ve dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Resepsiyona katılan Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides de, Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde ve karasularındaki yasadışı sondaj faaliyetlerinden dolayı yaşanan zorluklar ve engellere, Ankara’dan ve Mağusa’nın tellerle çevrili bölgesi Varoşa’yla ilgili işgal rejiminin tehdit ve söylemlerine rağmen Cumhurbaşkanı Anastasiades’in BM Genel Sekreter’inin müzakerelerin başlamasında yön belirleyici olacak bir ortamı yaratma çabalarını desteklediğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı, “Müzakereler, uluslararası hukuk ve AB hukuku çizgisinde, iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon esasında bir çözüme varılması amacıyla yapılıyor. Çözüm Kıbrıs’ta yeniden birleşmeyi getirecek, işleyebilir ve etkili bir AB üyesi ülke sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Christodoulides, İspanya’nın özellikle Dışişleri Bakan Yardımcısı Josep Borrel’e minnettar olduğunu, Borrel’in pazartesi günü Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi’ndeki görüşmeler sırasında Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölge’deki yasadışı sondaj üzerindeki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin görüşlerini desteklediğini bildirdi.

Christodoulides konuşmasında, hükümetin ve Kıbrıs halkının, Kıbrıs sorununun çözülmesi ve vatanın yeniden birleşmesiyle ilgili İspanya’nın süregelen destek ve görüşünden duyulan memnuniyeti ifade etti.

İspanya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Castillo-Aguilar da, ülkesinin Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunmasını desteklemeye devam edeceği taahhüdünü yeniledi; “Ada halkı yeniden birleşebilir, egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü, yabancı müdahalelerden, askerden ve garantilerden kendisini koruyabilir. Biz ayrıca BM’nin müzakerelerin başlaması çabalarını takdir ediyoruz” dedi.

İspanya Büyükelçisi, iki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğunu söyledi; “Bu yıl resmi diplomatik ilişkilerimizin başlamasının 52’nci yıldönümünü kutluyoruz. Avrupa Birliği içerisindeki ortaklar ve müttefikler olarak hukukun üstünlüğü, toprak bütünlüğü, demokrasi ve dayanışma gibi çok sayıda konuda benzer görüşler ve ortak değerler paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Christodoulides da, iki ülke arasındaki işbirliğinin, Avrupa Birliği’nin dışında çeşitli alanlarda mükemmel bir düzeye eriştiğini, bu ilişkileri özellikle ticaret, yatırım, turizm ve eğitim alanında daha da yüksek düzeylere taşımaya devam edeceklerine inandığını söyledi; bu yönde kararlılıkla çalışmaya devam etmeye hazır olduklarını tekrarlamak istediğini vurguladı.

Kıbrıs ve İspanya’nın yıllardan beri birbirlerine güçlü dostluk bağlarıyla bağlı olduklarını, güney Avrupa ülkeleri ve Avrupa Birliği’nde yakın ortaklar olarak aynı asil hedefleri ve tutkuları paylaştıklarını, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve uluslararası hukuka güçlü bağlarla bağlı olduklarını ifade eden Christodoulides, “Artan deniz kirliliği, iklim değişikliğinin etkileri ve büyüyen mülteci akını gibi aynı sorunlar karşı karşıyayız. Bunlar sadece bu sıkıntılara değinmek değil AB içerisinde çözüm bulmada işbirliğimizi, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki komşularımızla birlikte daha yapıcı çalışmak, böylece onlarla Avrupa Birliği arasında köprü kurma şeklinde daha da anlamlı kılıyor” dedi.

Kha