English
Brüksel'de saat: 09:44:45 - 30.07.2010
 
Sayfayı yazdır      Habere yorum yaz
Google
ABHaber Bultenine Uye olun
 

 

 

   
   
   

   

   

 

 

 
 

 

 
AB Türkiye’nin Nabucco Projesini onaylamasını ileriye yönelik atılmış bir adım olarak görüyor

Türkiye’nin Nabucco anlaşmasını onaylamasını AB,ileriye doğru bir adım olarak görüyor.Brüksel’deki AB uzmanları Ankara’nın uzun zamandır boru hattının transit geçiş koşulları üzerinde pazarlık yaptığına dikkati çekerek projede zaten 2002’den beri istenilen düzeyde istenilen kaydedilmedi görüşünü ileri sürdüler.

Avrupa Komisyonu’nun Enerji’den sorumlu üyesi Alman Gunther Oettinger, Komisyon’un, Nabucco’ya milyonluk fonlama yaparak, Avrupa’nın yalnızca tek bir boru hattına değil aynı zamanda aynı üreticiye olan bağımlılığını da azaltmak amacıyla Nabucco’yu desteklediğini savundu.

Oettinger Nabucco’ dan sorumlu şirketlerin hep birlikte projeyi desteklemekten vazgeçebilecekleri olasılığını yok saymadı. €7.9 milyar değerindeki proje 2002’de başlamasından bu yana salyangoz hızıyla ilerledi.

Gunther Oettinger Brüksel’in Nabucco üzerine bir konferansa hazırlandığını ekleyerek “Proje gerçekleşirse, €200 milyon’luk önemli bir yapı bloğu olacak yoksa başka bir yerde kullanılacak” dedi.

AB gaz krizi projelerine €2,3 milyar harcıyor

Avrupa Komisyonu,4 Mart Perşembe günü, ekonomik kriz ve Rusya-Ukrayna gaz krizine karşılık geçen yıl kabul edilen “kurtarma paketi” nin büyük bir parçası olan €2,3 milyar değerindeki 43 gaz ve elektrik bağlantı projesinin finansmanını onayladı.

€1 milyon ile €200 milyon arasında değişen ödenek bir dizi uyarıyı beraberinde getiriyor. Özellikle aylar süren pazarlıklar sonunda geçen ilkbahar anlaşmayı kabul eden Almanya tarafından dayatılan uyarılar. Örneğin, fonlar önümüzdeki 18 ay içinde kullanılmalı ve sadece toplam yatırım maliyetinin yüzde 50’sini finanse edebilir.

Gunther Oettinger, alınan kararı, topluluğun daha önce enerji altyapısına bu kadar büyük yatırım yapmamış olmasından dolayı AB tarihinde bir kilometre taşı olarak nitelendirdi. Komisyon ayrıca kurtarma paketinin parçası olan €1,5 değerindeki rüzgâr santralleri ile karbon yakalama ve depolama ünitelerini fonlamayı kabul etti.

Bu projeler, Ocak 2009 ve 2006 yaşanan enerji kesintileri gibi durumların tekrarlanması halinde üye devletlerin hazırlıklı olmasına yardımcı olacak. Oettinger, geçen sene Rusya vanaları kapadığında komşuları Romanya ve Yunanistan’dan gaz almak için teknik imkânı olmadığı için haftalarca soğukta kalan Bulgaristan örneğini verdi. Bulgaristan’ı bu iki ülkeye bağlayan boru hatları proje listesine göre sırasıyla €45 ve €9 ile finanse edilecek.

Aynı durum enerji altyapıları hala Sovyetler Birliği mimarisini yansıtan Baltık ülkeleri için de geçerli. Oettinger, değerleri €100 milyon ile €130 milyon arasında değişen ve Estonya’yı Finlandiya’ya ve Litvanya ile Letonya’yı İsveç’e bağlayan elektrik projelerine göndermede bulunarak bu ülkelerin artık “izole adalar” olmayacağını söyledi.

€200 milyonluk daha tartışmalı zarf Nabucco’ya gidecek. Nabucco, Avrupa’nın Hazar gazını Türkiye üzerinden doğrudan AB’ye getirerek Rus gazına olan bağlılığını azaltmayı hedefleyen tek boru hattı projesidir.

Bu hafta başında Oettinger Nabucco’nun rakibi sayılan, aynı Hazar kaynaklarını vanalayan Rus destekli boru hattı Güney Akımı hakkında komisyonun düşüncesinde bir u-dönüşünün sinyallerini verdi.

Bir Bulgar Forumu’nda konuşan komiser güvenlikle ilgili bütün teknik gereksinimleri karşıladığı sürece AB’nin Güney Akımı projesini destekleyebileceğini söyledi.

Perşembe günü, komiser yaptığı açıklamada, Nabucco ve Güney Akımının rakip değil “tamamlayıcı” projeler olduğunu söyledi. Karadeniz’i çaprazlama geçen Güney Akımının kuzey muadili Baltık Denizi’nden geçen Kuzey akımıyla birlikte Avrupa’nın yüzde 80’i Eski Sovyet ağı aracılığıyla Ukrayna üzerinden transit geçerek Blok’a ihraç edilen Rus gazının alındığı tek bir boru hattına bağımlılığını azaltabileceğini anlattı.

Fakat iki boru hattının da Rus gazına bağımlılığı düşürmeyeceğini kabul etti. Her iki projede de Rus gaz tekeli Gazprom’ un hisselerin yüzde 51’ini tutacağını söyledi.

ABHaber, 11-03-2010 11.00 (TSİ)
 
YORUMLAR
 
Bu haber için hiç yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun!

BU HABERE YORUM YAZIN
   
Dikkat: Yapacağınız yorumlar yönetici onayının ardından onaylanacaktır, hakaret edici ve küçük düşürücü yorumlar yayınlanmayacaktır, kullanıcıların yapacakların yorumlardan abhaber.com sitesi sorumlu değildir.
   
Isim:
E-posta:
Güvenlik Sorusu: 13+8=?

Yorum:
abhaber.com | abhaber.eu | abhaber.org | abhaber.net | abhaber.be | abhaber.info