Juncker, çözülmemiş Kıbrıs sorununun görev süresinin hayal kırıklıklarından olduğunu söyledi

132

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, salı günü yaptığı açıklamada Kıbrıs sorunun çözümündeki başarısızlığın görev süresi sırasında yaşadığı hayal kırıklıkları arasında bulunduğunu söyledi.

Strasburg’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda görevinin dönem sonu değerlendirmesini sunma konuşmasında Juncker “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi konusunda ilerlemeyi başaramadık. Zaman kaybederek İsviçre’de bir anlaşmaya varmayı başaramadık” dedi.

Komisyon Başkanı ikinci hayal kırıklığını AB’de Bankacılık Birliğinin tamamlanamamasından duyduğunu ifade etti. Bunun yanı sıra, görevi süresince elde edilen başarılara değinerek bunların kalkınma-yatırım-istihdam üçlüsü olduğunu vurguladı. Bunun dışında Juncker planına ve AB’nin sosyal haklarına da değindi.

Juncker görevi başarıları arasında Yunanistan konusu da bulunuyor. “Yunanistan’a layık olduğu değeri verdik. Uzun zaman ve çok sık Yunan halkının gururunu çiğnedik ve her şeyi bir düzene sokmak istiyoruz, bu halka hak ettiği onur ve asaleti iade etmek istiyoruz”.

Samara, Tsipras ve göreve gelmeden önce Kyriakos Mitsotakis hükümetleriyle gerçekleştirdiği görüşmelere de değinen Juncker, tüm sorunları çözmeye çalıştıklarını kaydetti. “Yunanistan konusuyla uğraşmak istemeyen pek çok hükümet vardı” diyen Jean Claude Juncker, Komisyon konuları ile uğraşmaması için pek çok başbakandan telefonlar aldığını da sözlerine ekledi.

Avrupa Komisyonunun, Avrupa`nın genel çıkarlarından sorumlu olduğunu söyleyen koşullara uyulması gerektiği konusunda “naif” bir izlenimi olduğunu söyledi diyen Juncker “yaptıklarımızı doğru yaptık, bu konuda haklıydık” dedi.

“Görevimden ne üzgün ne de çok mutlu ayrılıyorum. Ama meslektaşlarım gibi ben de çok uğraştığım için vicdanım rahat ayrılıyorum. Son beş yıl, Avrupa gibi büyük bir birliğin küçük bir parçası olmaktan dolayı gurur duyuyorum” diyen Yetkili katılımcılardan büyük alkış topladı.

Pek çok siyasi lider ve Avrupa Milletvekili de konuşma yaparken Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli işbirliğinden dolayı Juncker’e teşekkürlerini sundu.