Avrupa Parlamentosu milletvekilleri kuzeydoğu Suriye’deki tek yanlı Türk askeri müdahalesini güçlü biçimde kınadılar, yaptırım çağrısı yaptılar

126

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Strasburg’da öğleyin yaptıkları toplantıda, kuzeydoğu Suriye’deki tek yanlı Türk askeri müdahalesini güçlü biçimde kınadılar, Türkiye’nin Suriye topraklarından askerlerini geri çekmesini istediler.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, milletvekilleri açık yaptıkları oylamayla, AB Konseyi’ne bir dizi yaptırım, insan haklarını kötüye kullanan Türk yetkililere vize yasağı, ayrıca Türkiye’ye karşı ekonomik tedbirler uygulaması çağrısında bulundular; tarım ürünleri anlaşmasında ticari tercihlerin askıya alınmasının düşünülmesini, son çare olarak AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin askıya alınmasını önerdiler.

Bu kararda Avrupa Parlamentosu, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna müdahalesinin, uluslararası hukukun büyük bir ihlali olduğunu, bölgede tamamen güven ve istikrarı baltaladığı” uyarısında bulundu.

Milletvekilleri, “Suriye’nin kuzeydoğusunda sınır boyunca sözde bir güvenli bölge oluşturmaya yönelik Türk planları” güçlü biçimde reddedildi ve ABD ve Türkiye arasındaki geçici ateşkes anlaşmasının bu sözde güvenli bölgenin işgalini meşrulaştıracağı endişesi ifade edildi.

Milletvekilleri, Suriye’nin kuzeyinde BM gözetiminde bir güvenlik bölgesi oluşturulabileceğini savundular; BM’yi kaynak göstererek Türkiye’nin askeri işgali başlattığından beri çok sayıda sivil ve askeri kayıp verildiğini, en az 300 bin kişinin yerlerinden edildiğinin altını çizdiler.

Avrupa Parlamentosu ayrıca, Kürt halkıyla da dayanışma içinde olunduğunu belirtti; Kürt güçlerinin özellikle kadınların Daesh’le savaşta katkılarının önemli olduğunu vurguladı.

Parlamento, “Milletvekillerinin, Türk saldırısına rağmen Suriye’nin kuzeyindeki kamplardan yüzlerce ISIS’linin kaçtığı yönünde haberler alınmasından oldukça endişe duyduklarını” kaydetti.

Milletvekilleri son olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mültecileri silah olarak ve AB’ne karşı şantaj olarak kullanmasının kabul edilmez olduğunu ifade ettiler.

Kha