Fransa’nın Kıbrıs büyükelçisi Bayan Isabelle Dumont, Fransa’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını herhangi bir Fransız şirketi nedeniyle değil önemli olduğu için savunduğunu belirtti. Kıbrıs Haber Ajansı’na açıklama yapan Bayan Isabelle Dumont, Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki yasa dışı faaliyetleri ile ilgili bir soruyu yanıtlayarak AB üyesi bir ülke olarak Fransa’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını savunduğunu söyledi.
Isabelle Dumont AB üyesi ülkelerin egemenlik haklarının korunması gerektiğini düşündüklerini belirtti. Uluslararası deniz hukukunun da korunması gerektiğini söyledi. Fransa büyükelçisi Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için harcanan çabaları desteklediklerini de söyledi. Fransa’nın süreci desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.
Suriye’deki durum hakkında endişelerini belirten büyükelçi BM’nin 2254 sayılı kararı temelinde siyasi bir çözüm bulunması ihtiyacına işaret etti. Göç konusuna değinen büyükelçi bunun tüm AB için önemli bir sorun olduğunu belirtti.
Bayan Isabelle Dumont Kıbrıs’la Fransa arasındaki işbirliğine de değinerek işbirliğinin mükemmel düzeyde olduğunu söyledi.
Kıbrıs Haber Ajansı’na konuşan Fransa Büyükelçisi, Kıbrıs ve Fransa arasındaki ilişkilerinin mükemmelden daha iyi olduğunu söyledi.
Fransa Büyükelçisi, görevinin üstenmesinin ardından basına ilk verdiği mülakata, Fransa’nın “bir AB üye ülkesi olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini savunuyor; çünkü bir AB üyesi ülkenin egemenliğini savunmamız önemlidir ve uluslararası deniz hukukunu savunmamız da önemlidir” dedi.
Büyükelçi, Fransa’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını herhangi bir Fransız şirketi nedeniyle değil önemli olduğu için savunduğunu belirtti.
Kıbrıs sorununa da değinen Bayan Isabelle Dumont, ülkesinin BM himayesinde Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla müzakerelerin yeninden başlaması için yapılan çalışmaları desteklediğini ve tüm ilgili tarafların gerekli siyasi iradeyi göstermesi ihtiyacına işaret etti.
Büyükelçi, Fransa’nın Kıbrıs sorunundaki prosedüre yardımcı olmaya da hazır olduğunu vurguladı.
Suriye’deki durumla ilgili bir soruya Büyükelçi, Fransa’nın Suriye’deki gelişmeler hakkında endişeli olduğunu; ülkedeki durumun hassas olduğunu ve BM’nin 2254 sayılı karar çerçevesinde siyasi bir çözümün bulunması ihtiyacına işaret etti.
Fransa hükümeti dâhil Uluslararası topluluğun çağrılarına rağmen Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki yasa dışı faaliyetlerine devam ettiği ile ilgili bir soruya Bayan Büyükelçi, AB Dışişleri Bakanlarının son toplantısı sırasında alınan kararlar ve Avrupa Zirvesi tarafından onaylanan kararlara değindi ve “Fransa böyle kararların alınması için önemli rol oynadı. Bölgedeki deniz kuvvetlerimizin varlığı ve ortak tatbikatların gerçekleştirilmesi dâhil Kıbrıs’a yönelik büyük dayanışma gösterdik” diye vurguladı.
“Fransa, Avrupa Birliğinde önemli bir rol oynadı; Kıbrıs’ı destekledi” şeklinde konuşan Büyükelçi, son haftalarda Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian arasında bir dizi istişare yapıldığını ve “Avrupa Birliği’nden alınan karara yol açıldı; önemli bir karar ve bu karar üzerine çalışmamız gerekir” dedi.
Kıbrıs’ın MEB’inde sondaj çalışmalara bulunan Fransız “Total” enerji şirketi hakkında konuşan Büyükelçi, “şirketle yakın temasta bulunuyoruz; ancak Total şirketinin çalışmaları siyasi bir prosedür değildir, bir çalışmadır” dedi.
Türk savaş gemilerinin Kıbrıs’ın MEB’indeki Total çalışmalarına engellenmesi durumunda Fransa’nın davranışı ne olacağıyla ilgili bir soruya Büyükelçi, eskiden İtalyan Eni şirketi ile benzer bir olay ortaya geldiğini ifade ederek “karşı karşıya bulunacağımız anda bunu konuşacağız” dedi.
Kıbrıs sorununa değinen Büyükelçi, ülkesinin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla BM himayesinde yer alan tüm çabaları desteklediğini ifade ederek Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üye ülkesi olduğunu ve müzakerelerde bir sonuç olmasının önemine işaret etti.
“Bundan dolayı, BM Genel Sekreteri ve BM Genel Sekreteri’nin özel görevlisi Bayan Lute tarafından yapılan çalışmaları destekliyoruz” diyen Büyükelçi, BM’nin Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün (UNFICYP) adadaki istikrarın sağlanmasında önemli bir rol oynadığını ve ülkesinin UNFICYP’i desteklediğini belirtti.
Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli federal bir çözüm bulunması konusuna desteğini teyit eden Büyükelçi, müzakerelerde olumlu bir sonuç olması ve adanın yeniden birleşmesinin önemine işaret etti ve tüm ilgili taraflardan siyasi iradenin olmasının önemine işaret etti.
Büyükelçi, Fransa’nın bu prosedürde kendi rolünü oynayacağını da söyledi.
Kıbrıs ile Fransa arasında son yapılan ortak tatbikat ışığında Kıbrıs ve Fransa arasında savunma alanında sağlanan işbirliği konusu hakkında Kıbrıs Haber Ajansı’nın bir sorusuna Bayan Isabelle Dumont, iki ülkenin tüm alanlarda/tüm seviyede mükemmelden daha iyi bir işbirliği sağlandığı yanıtı verdi.
Büyükelçi, savunma alanında güçlü bir işbirliği sağlandığını ve iki ülkenin son zamanda Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde ortak bir tatbikat icra ediğini ifade ederek iki ülkenin askeri personelinin karşılıklı ziyaretlerde bulunduğunu ve bunun insanların birbirlerini tanıması ve işbirliğinde bulunmasını olumlu etkilendiğini söyledi.
İki ülkenin polis müdürlükleri arasında da mükemmel bir işbirliği sağlandığını ifade eden Büyükelçi, Kıbrıs’ta birçok kişinin Fransızca konuştuğunu ve buna hayran kaldığını söyledi.
Kıbrıs ve Fransa arasında arkeoloji alanında da önemli bir işbirliği kurulduğunu ifade eden Büyükelçi, Kiti arkeoloji alanında Fransız arkeologların çalıştığını ve kendisinin Kiti sit alanını ziyaret ettiğini söyledi.
Fransız uzmanlar ile Arkeoloji Dairesi arasında mükemmel bir işbirliği sağlandığını ifade eden Büyükelçi, kendisinin bu işbirliğini desteklemeye hazır olduğunu belirtti.
Kıbrıs ve Yunanistan’ın bölgedeki ülkeler ile kurdukları üçlü işbirliği konusu hakkında Büyükelçi, Kıbrıs’ın kendi komşu ülkeleriyle sağladığı işbirliklerinin önemli olduğunu; Kıbrıs’ın mükemmel diplomatik çalışmalar yaptığını söyledi ve Fransa’nın üçlü işbirliklerine katılmaya açık olduğunu vurguladı.
Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması (BREXIT) ile ilgili bir soruya Büyükelçi , “önümüzde iyi bir anlaşma var” dedi ve AB – Britanya müzakerelerinden sorumlu müzakereci Michel Barnier ve onun grubuna yaptıkları “mükemmel iş” için memnuniyetini ifade etti.
Kha