ABD Kongresi Trump’ın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik ilerlemeyle ilgili iki aylık raporunu aldı

168

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre üyelerine, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik ilerlemeyle ilgili 1 Şubat 2019 – 31 Mart 2019 dönemini kapsayan iki aylık raporunu sundu.

Rapora göre, 1 Şubat’ta Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşarı Wess Mitchell, Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides’ten, Mitchell’le BM Güvenlik Konseyi’nin 30 Ocak’ta Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin yenilenmesiyle ilgili ABD’nin açıklamasını görüşmesini istedi.

Raporda, “Mitchell ABD’nin barış gücü ilkelerini onayladı ve tarafları iki toplumlu ilişkileri geliştirmeleri için cesaretlendirdi” denildi.

4 Şubat’ta Müsteşar Yardımcısı Elisabeth Millard, BM Politika ve Barış İnşası İşleri Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca ile görüştü; üst düzey BM yetkilisi Jane Holl Lute’nin müzakerelerin başlatılmasına olanak sağlanması rolünü desteklemeyi sürdürdüğünü ve ABD’nin aktif olarak, yapıcı şekilde ve acilen Lute’yle bir araya gelmelerini cesaretlendirmek için çabaları yeniden teyit ettiğini belirtti.

Raporda, 3 ve 4 Şubat’ta üst düzey BM yetkilisi Jane Holl Lute’nin, aralarındaki görüşmelere olanak sağlamak ve müzakereleri başlatmak için ‘referans şartları üzerinde anlaşmaya varmaları için Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Toplumu Lideri Nicos Anastasiades’le ayrı ayrı görüştüğü ifade edildi.

5 Şubat’ta Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çözüm üzerindeki kendi görüşlerini ele almak ve net görüşleri ve ortak bir yol haritası belirlemek için müzakerelerin başlaması öncesinde planlanması gereken bir dizi görüşme üzerinde karar vermek için Ankara’da bir araya geldiler.

6 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Anastasiades Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Akıncı ile bir telefon görüşmesi yaptı ve şubat’ın ikinci yarısında bir araya gelmeyi kararlaştırdılar. Tam bir tarih açıklanmadı.

Raporda 22 Şubat’ta, Hükümet Sözcüsü Prodromou’nun, Cumhurbaşkanı Anastasiades’in, 4 Temmuz 2017’de açıklandığı ve üst düzey BM yetkilisi Jane Holl Lute tarafından ‘referans şartlarına eklendiği gibi, BM Genel Sekreteri Guterres’ten kesin bir öneri beklediğini söyledi.

Kongre’ye iki aylık Rapor’da, 26 Şubat’ta UNFICYP BM Genel Sekreteri’nin Özel Temsilcisi ve Genel Sekreter’in Kıbrıs’la ilgili danışmanı Elizabeth Spehar, Kıbrıs’taki iki liderle, Lefkoşa’da Birleşmiş Milletler kontrolündeki bölgede bulunan ikametgâhında gayrı resmi bir görüşmeye ev sahipliği yaptı.

Raporda, görüşmede “iki liderin ana konularda görüşleri paylaştılar, çözülmesi gereken tamamlanmamış konuların tespit ettiler ve iki toplum yararına önemli güven yaratıcı tedbirler uygulamaya karar verdiler.

27 Şubat’ta Güvenlik Konseyi bir basın açıklaması yaparak iki liderin görüşmesinden ve güven yaratıcı tedbirlerdeki ilerlemeden duyduğu memnuniyeti ifade etti; liderleri 2453 (2019) sayılı karar çizgisinde çabalarına devam etmeye teşvik etti.

11 Mart’ta üst düzey BM yetkilisi Jane Holl Lute, garantör güçler; Birleşik Krallık, Yunanistan ve Türkiye’yle temas turlarını tamamladı; Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla Antalya’daki görüşmesinde Kıbrıs’ta kalıcı çözüm seçeneklerini ele aldı.

19 Mart’ta Pile köyünde iki toplumlu bir futbol maçı yapıldı. Cumhurbaşkanı Anastasiades etkinliğe katılırken, Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Akıncı, maçın Kıbrıs Rum tarafındaki bir köyde yapıldığı gerekçesiyle etkinliğe katılmadı.

21 Mart’ta Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Katrougalos ile Antalya’da görüştü. İki dışişleri bakanı Kıbrıs sorununu ele aldılar ve sorunun uluslararası yönlerini görüşmek ve Kıbrıs sorununda iki tarafın sürecin neresinde olduğunu değerlendirmek için 12 Nisan’da bir araya gelmeyi kararlaştırdılar.

26 Mart’ta Müsteşar David Hale Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nicos Christodoulides’le ABD’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki kaynakları üzerindeki politikasını yeniden teyit etmek ve BM gözetiminde tüm Kıbrıslıların faydasına olacak iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonla adanın yeniden birleştirilmesi çabalarında destek almak için görüştü.

27 Mart’ta Avrupa Bürosu ve Avrasya İşleri Müsteşar Vekili Philip Reeker, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Marios Lysiotis’le görüştü. Reeker ve Lysiotis, iki tarafın iki toplumlu ilişkileri geliştirmeleri gerektiğini tekrarladılar ve ABD’nin iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonun Kıbrıs halkına uzun vadeli sürdürülebilir barış ve refahı elde etmede en iyi şans olduğuna inandığın yeniden teyit ettiler.