Lakkotrypis, hafta içinde Kıbrıs açıklarındaki “Afrodit” gaz yatağı için gözden geçirilmiş bir geliştirme ve üretim planı almayı beklediğini söyledi
Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiades ve Shell şirketi temsilcileriyle gerçekleştirilen görüşmeden sonra soruları yanıtlayan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotrypis, hafta içinde Noble – Shell – Delek konsorsiyumu tarafından yeni geliştirme projesi ve Afrodit parselindeki üretimle ilgili açıklamalar yapılması beklendiğini belirterek konsorsiyum tarafından verilen takvime göre ilk doğal gazın 2025’te çıkarılacağını ve ikinci bir teyit sondajının yapılmasının da amaçlandığını açıkladı.
Cumhurbaşkanının Shell şirketi temsilcileriyle görüşmesiyle ilgili olarak Lakkotrypis, bölge portföyünü şirketin Başkan Yardımcısı Venter De La Rei’in son zamanlarda üstlendiğini belirterek, “Cumhurbaşkanı bugün şirket başkanı ile gerek bölgedeki gelişmeleri gerekse Kıbrıs’la ilgili gelişmeleri görüşme ilk fırsatına sahip oldu” dedi.
Görüşmede Afrodit parselinin değerlendirilmesi yönünde yapılan çabaların gündeme geldiğini belirten Bakan bunun, hem Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki konsorsiyuma katılımı hem de doğal gaz için hedeflenen İdku’daki sıvılaştırma terminalinin eş yöneticisi olarak her iki açıdan da şirketi ilgilendirdiğine dikkat çekti.
Bakan, “bu kaynağın en iyi şekilde nasıl değerlendirilebileceği konusunda görüş teatisinde bulunduk” dedi.
Bunun nasıl yapılabileceğiyle ilgili başka bir soruya Bakan, “bu aşamada üretim ve geliştirme projesiyle ilgili olarak konsorsiyum ile istişarelerde bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde projenin yeni şeklini bekliyoruz ve bunun üzerinde de anlaşmaya varıldığında yeni kontrat ile birlikte Bakanlar Kuruluna gönderilecek. Eğer Bakanlar Kurulu olumlu yanıt verirse o zaman projenin ilerletilmesi için gerekli ruhsatlar verilecek” yanıtını verdi.
Daha fazla müzakereler gerektiren konuların olup olmadığı sorusuna Lakkotrypis, “yeni planı beklediğimize göre Bakanlık tarafından eleştiriler yapıldı demektir. Bunların bize iletilecek olan yeni planda değiştirilip değiştirilmediğini bu hafta göreceğiz” yanıtını verdi.
Bu verilerin gizli olduğunu söyleyen Bakan bu konuda daha fazla bilgi vermek istemedi.
Bakan şöyle devam etti:
“Üzerinde müşterek anlaşmaya varılan bir metne ulaşmak için kesinlikle herkes; gerek şirketler gerekse Kıbrıs hükümeti tarafından yoğun çaba sarf edilmektedir. Bu da gaz yatağının daha fazla geliştirilmesi olasılığı sağlayacak”.
“Ne zaman doğal gaza ulaşacağımızla ilgili olarak bize verilen takvim 2025”.
Mısır terminalinin Afrodit gazını beklemeye hazır olup olmadığıyla ilgili bir soruya Bakan “şu an sadece Afrodit değil ama İdku terminalinde yapılacak değişiklikler ve dönüşümle ilgili konuları ele aldığımıza göre bunu evet olarak algılıyoruz” diye yanıtladı.
İkinci bir teyit sondajıyla ilgili olarak “Afrodit parselinde değerlendirilebilecek doğal gaz miktarının daha net bir şekilde anlayabilmek için ikici bir sondaj çalışması yapılması hedefleniyor” diyen Lakkotrypis bunun ne zaman yapılacağı konusunun görüşülmekte olduğunu belirtti.
Kalipso gaz yatağıyla ilgili sonuçlar konusunda Bakan, “hemen önümüzdeki dönemde geriye kalan parsellerle ilgili haber bekliyoruz. Dolaysıyla, bugün Shell temsilcileri ve Cumhurbaşkanının da görüşme konusu olan Afrodit yatağı konusunda kalmaya devam etmemize izin verin. Geriye kalanları önümüzdeki dönemde görüşeceğiz ” yanıtını verdi.
Boru hatlarının artık şirketleri ilgilendiren bir konu olup olmadığı sorusuna Lakkotrypis “devletlerarası anlaşma sorunu artık kapandı. Geriye kimlerin katılacağı sorusu kaldı. Afrodit parselini Mısır’a bağlayan “mid-stream” denilen bu bölümle yapılacak teknik ve ekonomik çok iş var” diyerek yanıt verdi.
Doğal gazın Kıbrıs’a ulaşması için gerekli altyapının finanse edilmesi konusunun incelenip incelenmediği sorusuna Bakan “gelecekte evet. Gelecekte tüm seçeneklerin önümüzde olması için şu an doğal gaz altyapılarıyla ilgili hedeflerimiz tartışma kaldırır. Ancak tartışmakta olduğumuz şu an bu tür bir seçeneğimiz yok” dedi.
Afrodit parselindeki doğal gazdan elde edilecek gelirin %57’sin devlete %43’ünün şirketlere mi ait olacağı sorusuna Bakan yine bunun uluslararası pazarlarda petrolün fiyatlarına bağlı olduğunu, yatağın ne kadar büyük olduğuna, üretimin ne kadar süreceğine ve daha başka faktörlere bağlı olduğu yanıtı vererek “bu nedenle rakamlardan söz etmek tehlikeli olacak” dedi.
Bakan son olarak, “Bakanlar Kurulu kararlarına ve imzalara vardığımızda gaz yatağından elde edilebilecek kazanç konusunda başka senaryolardan da söz edebileceğimize inanıyorum” ifadesine yer verdi.
Kha