ABD hükümetinin, BM Güvenli Konseyi Daimi Temsilciliği siyasi konulardan sorumlu Rodney Hunter, BM Güvenlik Konseyi’nin Perşembe günü, BM’nin Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün görev süresinin altı ay uzatılması ile ilgili tasarısını (2483 sayılı karar) onaylanmasının ardından yaptığı konuşmada, kararın onaylanmasından verilen siyasi mesajlara atıfta bulundu.
Kıbrıs’taki BM Barış Gücü, UNFICYP’in görev süresinin 31 Ocak 2020’a kadar uzatılmasını öngören karar, perşembe günü Güvenlik Konseyi’nin açık oturumunda kabul edildi.
Rodney Hunter, Britanya’nın BM Güvenlik Konseyi toplantısında UNFICYP ile ilgili istişarelerde oynadığı koordinasyon rolü için teşekkür ederek kararın hem Kıbrıs’taki iki toplum lideri hem ilgili taraflara Kıbrıs sorununa iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm bulunması amacıyla müzakerelerin hemen yeniden başlaması için çalışmaları gerektiği mesajını verdiğini söyledi.
Yetkili, Kıbrıs Konferansından bu yana Kıbrıs sorununda her hangi bir ilerleme sağlanmamasından dolayı üzüntüsünü ifade etti ve “Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasının mümkün olduğuna inanıyoruz. İki toplum liderinin gerekli siyasi iradeyi ve cesareti göstererek ifadelerden eylemlere geçmeleri gerekir” dedi.