Sea-Watch kurtarma gemisinin kaptanının İtalya’da gözaltına alınması,Alman basınında öne çıkan konular arasında.
Sea-Watch kurtarma gemisinde bulunan sığınmacıların Lampedusa Adası’na çıkmasına izin verildi
İtalya açıklarında boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalan 53 sığınmacıyı gemisine alarak Lampedusa Limanı’na izinsiz yanaşan Sea-Watch 3 gemisinin kaptanı Carola Rackete yasa dışı göçe yardımcı olma ve İtalya karasularını ihlal etme suçlamalarıyla gözaltında tutuluyor. İtalya’nın Rackete ile ilgili tutumu Darmstädter Echo gazetesinde yer alan yorumda eleştiriliyor:
“Nasıl olur da Carola Rackete gibi insanlar birer oyuncak figürleri haline getirilebilir? Yanıt çok acı: Çünkü Avrupa ülkeleri Akdeniz’de yaşananları halen görmezden geliyor. Afrika’da bu korkunç göçe sebebiyet veren ve önlenmesi çok da kolay olmayan nedenlerin üzerine gidilmeyince zorda kalan insanlara yardımcı olmayı görev edinen Rackete’ye iş düşüyor ve İtalya gibi sınır ülkeleri için gerekenler bir türlü yapılmıyor. Bu konuda ABD bile daha ileride. Donald Trump’ın sığınmacı politikası tüm noksanlara rağmen, en azından samimi ve gayri ahlaki değil.”
Zeit gazetesi Avrupa ülkelerinin sığınmacı sorununun çözümünde daha etkin rol alması gerektiğini savunuyor. Gazetenin konu ile ilgili yorumu şöyle:
“Almanya ve diğer ülkeler gönüllülük esasına dayalı bir koalisyona öncülük ederek, İtalya, İspanya ve Yunanistan’daki sığınmacıları kabul edebilirler. Gerçi bunun da bedeli, ilgili ülkelerdeki sağcı popütlistlerin halkı sığınmacılara karşı daha çok kışkırtmaları olacaktır. Bu durumda da Avrupa’nın mülteci sorunu karşısında ortak bir görüş belirlemesi mümkün olmayacak, her ülke kendi mülteci politikasını kendisi saptayacaktır. Ancak buna razı olmak gerekir. Eğer Avrupa, insanların sahillerde boğulmalarını istemiyorsa bunun bedeline de katlanacaktır. Sığınmacıların güvenli bir şekilde Avrupa’ya ulaşmaları ve Avrupa içinde dağılımları açıklığa kavuşturulmadıkça Salvini, denizde kurtarma operasyonları yapan gönüllülüleri engellemek için her yolu deneyecektir. Ve Avrupa, belirlediği değerler birliği olma hedefini gözden geçirmelidir. Şayet Avrupa Birliği bu konuda somut yasalar çıkarmazsa, bundan öfke ve duraksama doğar.”
Dw