Rum İçişleri Bakanı KHA’na: Kuzey Kıbrıs’tan gelen mültecilerle ilgili tedbir alınmalıdır

185

Rum İçişleri Bakanı Constantinos Petrides, Kuzey Kıbrıs’tan güneye geçen ve sığınma hakkı isteyen kişi sayısının 2019’un ilk yarısında 3.060 olduğunu, sorunun ağır olduğunu ve hükümetin Yeşil Hat Tüzüğü’nü yeniden gözden geçirebileceğini ima etti.

Kıbrıs Türk basınında, mültecilerin Kuzey Kıbrıs’a gelişleri ve güneye geçişleriyle ilgili haberlerle ilgili açıklamalarda bulunan Petrides, bu fenomenin alevlenmekte olduğunu, 2017’de 138 kişi, 2018’de 2.625 kişi ve 2019’un ilk yarısında 3.060 kişinin geçtiğini anlattı.

Çoğunluğu erkek büyük gruplar halinde geçilmesinin bunun organize bir iş olduğunu gösterdiğini ifade eden İçişleri Bakanı, şöyle devam etti:

“Suriyeliler olduğu gibi daha önce Afrika ülkelerinden gelmeyen Kamerun ve Nijerya uyruklular gibi kuzey Kıbrıs’a gelen kişiler bulunuyor. Duyumlarımıza göre hava yoluyla geliyorlar.”

“Öyle görülüyor ki KKTC insan kaçakçılığını kendisi yürütmektedir. Bunun arkasında siyasi nedenler var gibi görünüyor ve bununla ilgili çok para alan Türkiye’nin mülteciler konusunda AB’ne yönelik açıklaması açıkça ihlaldir, mülteciler kendileri de devrede olduklarında söz etmektedirler.”

“Konu  Nicos Anastasiades tarafından Avrupa Birliği’nde gündeme getirilmiştir. BM de alarma geçirilecektir.”

“Yeşil Hat Tüzüğü’nün Pratik uygulamasını da incelemekteyiz.”

Petrides, artan mülteci akışının devlet üzerinde zorlamaya/gerilmeye neden olduğunu belirterek, bu akışın durması gerektiğini, AB’nin aktif desteğini talep ettiklerini açıkladı.

——

Rum İçişleri Bakanı: 2019 yılının ilk altı ayında Kuzey’den Güney Kıbrıs’a  3,060 kişi yasadışı olarak geçti

Rum İçişleri Bakanı Konstandinos Petrides, 2019 yılının ilk altı ayında kuzey Kıbrıs’ta güneye  toplam 3060 kişinin geçtiğini ve bunların siyasi iltica başvurunda bulunduklarını söyledi.

Kıbrıs Türk basınında kuzeyden güneye geçiş noktalarından veya ara bölgede kontrol edilmeyen noktalardan mültecilerin geçtiği yönündeki haberleri yorumlayan ve Kıbrıs Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Bakan, sorunu çok ciddi olarak niteledi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Yeşil Hat Tüzüğü`nün durumunu gözden geçirebileceği görüşünü ifade etti.

Bakan, 2018 yılından bu yana kuzeyden güney Kıbrıs’a gelen kişilerinin sayısında önemli bir artış kaydedildiğini ifade ederek “bir ayda; 2 Mayıs -2 Haziran tarihleri arasında 744 kişi geçti; 2017 yılında 138 kişi geçti, 2018 yılında 2625 kişi ve 2019 yılında (2 Haziran’da kadar) 3.060 kişi geçti” dedi.

Gelen kişilerin büyük sayısının kadın ve çocuklar olup olmadığıyla ilgili bir soruya Bakan, geçen kişilerin çoğunun erkek olduğunu söyledi “kesinlikle organize edilen bir durum. Bir çok ülkelerin vatandaşlarıdır; bu yüzden kesinlikle çetelerden bahsediyoruz. Suriyeli, Kamerun ve Nijerya dâhil Afrika ülkelerinin vatandaşları kuzey’den gğney Kıbrıs’a  geliyor. Elde edilen bilgilere göre, bu kişiler Ercan havalimanı yoluyla geliyor” dedi.

“Son dönemde, Kıbrıs Türk basındaki haberlerin de teyit ettiği uygulanan metodik bir durumdur ve KKTC kurumları da kaçakçı gibi davranıyor” şeklinde konuşan Bakan, Türkiye’nin aynı zamanda Avrupa Birliği ile göç konusundaki ortak bildiriye aykırı davrandığını söyledi.

Bakan, Nikos Anastasiades’in Avrupa Birliği seviyesinde konuya atıfta bulunduğunu ve Kıbrıs’ın konu üzerinde BM ile de temasta bulunacağını söyledi.

Petrides, kendisinin de Göç Bakanları Konseyi ve Avrupa Komitesinde konuya değindiğini ifade ederek “Yeşil Hat Tüzüğü`nün durumunu ve pratik olarak uygulanmasını da gözden geçiriyoruz” dedi ancak fazla bilgi vermek istemedi.

Avrupa Birliği’nin Kıbrıs hükümetine göçmen konusunu ele almak amacıyla gerekli araçları sağladığını ancak mültecilerin sayısının yüksek olmasından dolayı yetersiz kaldığını belirtti.

Bakan, şu an Kıbrıs hükümetinin toplam 15 bin kişiye destek verdiğini ve 15 bin siyasi iltica başvurusunun sözkonusu olduğunu belirtti.

Kha