Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sona erdi. 28 ülkeden 400 milyon seçmen 177 parti 751 sandalye için yarıştı.
Kıta genelinde girilen ideolojik mücadele ulusal seviyede siyasi partilerin çekişmesine sahne oldu. Fransa’da erken seçim çağrılarına yol açan AP seçimleri Yunanistan’da başbakan tarafından erken genel seçim kararının alınması ile son buldu.
AP, 28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeden gelen siyasetçilerin ülkelerine göre değil ideolojilerine göre gruplara ayrıldığı bir kurum. O halde kıtada hangi eğilimler güç kazandı, hangileri kaybetti?
Demokrasi kazandı mı?
Öncelikle belirtmek gerekir ki kazananların en başında ‘Avrupa demokrasisi’ bulunuyor. Hala düşük bir oran da olsa yüzde 50,59 ile bir önceki seçimlere göre önemli ölçüde artan bir katılımdan söz etmek mümkün.
Seçimlere katılım son 40 yıldır devamlı düşüş gösteriyordu. Bu açıdan daha yüksek bir temsil ve meşruiyet söz konusu olacak.
Geleneksel merkez siyaset eridi
Genel resme bakıldığında geleneksel merkez sağ ve sol partilerde erime olduğu ancak Yeşiller başta olmak üzere liberaller ve Euroskeptiklerde artış kaydedildiği görülüyor. Özellikle Yeşil (Greens/EFA) ve Liberal (ALDE&R) gruplar bu seçimin gerçek kazananları oldu.
1979’dan bu yana her 5 yılda bir seçim yapılan parlamento yeni katılan üyelerle birlikte 750 sandalyeye ulaştı. Geleneksel merkezi oluşturan sağ ve sol iki parti 375 olan salt çoğunluğu son 20 yıldır elinde tutuyordu ancak bu kez çoğunluğu oluşturamıyorlar.
Merkez sağda Hristiyan Demokratlar (EPP) ve merkez solda Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) yine ilk iki sırayı alsa da bu seçimin kazananı onlar değil. EPP 217 sandalyeden 182 sandalyeye, S&D de 189 sandalyeden 147 sandalyeye düşerek ciddi bir güç kaybı yaşadı.
Yeşiller AP’yi değil ama AB’yi kontrol edebilecek güce ulaştı
Yeşiller 51 olan sandalye sayısını 69’a yükseltti. Bu durum Yeşilleri AP’de eskisine göre çok daha güçlü yapmasa da esas başarı Almanya, Fransa, İngiltere, İrlanda, Finlandiya, Lüksemburg ve Hollanda gibi ülkelerde geçmişe kıyasla oldukça yüksek oranda oy alması oldu.
https://tr.euronews.com/2019/05/27/avrupa-secimlerinin-kazananlar-ve-kaybedenleri-liberaller-yesiller-asiri-sag